Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ξανά στο «μικροσκόπιο» οι alliances

CMA CGM Parsifal 03

Νέα «αξιολόγηση» των τυχών επιπτώσεων στους κανόνες ανταγωνισμού πρόκειται να περάσουν τον προσεχή μήνα οι alliances που έχουν σχηματοποιηθεί από τα μέσα του προηγούμενου έτους. Αν και δεν πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση το όλο θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς δεν έχουν κατασιγάσει οι αμφισβητήσεις για την τήρηση των κανόνων αλλά και για την πιθανότητα «επιβολής» από τις alliances των δικών τους όρων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αναλυτές, εμπειρογνώμονες, ναυτιλιακοί και εκτιμητές των logistics φαίνεται να συμφωνούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο εισήρθε φέτος σε ένα νέο κεφάλαιο το οποίο και προμηνύεται από πάσης απόψεως ενδιαφέρον. Στο σύνολό τους πάντως οι εταιρίες που απαρτίζουν τις alliances ναυπηγούν με ταχύτατους ρυθμούς πλοία με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες ενώ αναδιαμορφώνουν σταδιακά και το short sea shipping του τομέα με επίκεντρα τα μεγάλα λιμάνια σε Β. Ευρώπη, Μεσόγειο και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί τέλος ότι η διάθεση της Κίνας να αναπτύξει το «θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού» στην Ασία έχει κινητοποιήσει δυνάμεις στο λιμενικό ανταγωνισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ευρύτερα γεω-πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter