Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Αδιαφιλονίκητη» πρωτιά για το Algeciras (;)

Algeciras grande

Τα δικά τους προβλήματα ανταγωνιστικότητας και ανταγωνισμού έχουν να αντιμετωπίσουν τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία το λιμάνι του Algeciras διαχειρίστηκε το περασμένο έτος 4.5 εκατομ. TEU, δηλαδή κάτι παραπάνω από 113,000 σε σχέση με την Valencia που θεωρείται το μεγαλύτερο container hub. Το λιμάνι του Algeciras φαίνεται ότι κέρδισε σημαντική αύξηση από τις τοπικές γραμμές (short sea) αλλά και από γραμμές feeder από και προς λιμάνια της Δυτικής Αφρικής.

Ωστόσο το λιμάνι κινδυνεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων να απολέσει μέρος των κινήσεών του από τον εν δυνάμει αναπτυσσόμενο ανταγωνισμό από λιμάνια της Δ. Αφρικής με εξέχουσα την περίπτωση του λιμανιού που αναπτύσσεται στον κόλπο της Γουινέα το οποίο και θα συγκεντρώσει μελλοντικά κίνηση από τις μεγάλες γραμμές.

Με βάση τα δεδομένα τέλη του 2016 αρχές του 2017 το εν λόγω λιμάνι θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία άνω των 18.000 TEU, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται επενδυτικό πρόγραμμα 63 εκατομμυρίων δολαρίων από την APM Terminals ,ενώ γνωστοί είναι και οι σχεδιασμοί για βελτιστοποίηση των σιδηροδρομικών καλύψεων των Ισπανικών λιμένων γενικότερα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter