Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Seatrade Cruise Global - MedCruise: Δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας η Μεσόγειος - Το 29% των λιμένων της Μεσογείου παρέχουν OPS

0κρουαζιερα

Η Μεσόγειος παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη σε παγκόσμια κλίμακα αγορά της κρουαζιέρας σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν από την MedCruise στην διάρκεια τω εργασιών της Seatrade Cruise Global στο Μαϊάμι. Η πρόεδρος της MedCruise, Figen Ayan ηγήθηκε της παρουσίασης "Trends in the Med", ενώ η Valeria Mangiarotti και ο Jamil Ouazzani παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τη βιωσιμότητα των λιμένων της Μεσογείου. Η Figen Ayan, ιπαρουσίασε τις βασικές εξελίξεις και τάσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας, εστιάζοντας τόσο στις παγκόσμιες όσο και στις μεσογειακές προοπτικές. Ειδικότερα συζήτησε τις παγκόσμιες τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία κρουαζιέρας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις μεγάλες περιοχές ιστιοπλοΐας και τις κυρίαρχες εταιρείες κρουαζιέρας ανά μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια του 2023 και του 2024. Εξέτασε περαιτέρω τις τάσεις που αφορούν ειδικά τη Μεσόγειο και τις γύρω περιοχές: τις Καναρίους Νήσους, τον Ατλαντικό και την Ερυθρά Θάλασσα. Η Figen έδωσε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην ανάλυση των εξελισσόμενων τάσεων ειδικά για τα λιμάνια MedCruise.
Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι η Μεσόγειος και οι παρακείμενες θάλασσές της διατηρούν τη θέση τους ως η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 21,5% και φιλοξενώντας περισσότερους από 7 εκατομμύρια επιβάτες. Η περιοχή έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση 6,59% στις κρατήσεις επιβατών και αύξηση 7,91% στις προσεγγίσεις κρουαζιέρας το 2023 σε σύγκριση με το 2019. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας διατηρούν την παρουσία τους στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες θάλασσές της.
Επίσης η Πρόεδρος της MedCruise, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η MedCruise υπό την ηγεσία της, από το 2021 έως το 2024. Τόνισε τη σημασία που δόθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προώθηση των συνδέσεων εντός του κλάδου μέσω δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τη MedCruise, όπως πρωινοί καφέδες, PDC, Γενικές Συνελεύσεις και άλλες εκδηλώσεις που διευκόλυναν τις ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των μελών, των εταιρειών κρουαζιέρας, των στελεχών και των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Επισημάνθηκε επίσης η δέσμευση της MedCruise για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης βιωσιμότητας στον κλάδο, αναφέροντας διάφορα έργα και πρωτοβουλίες που ηγήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της. Καθώς η βιομηχανία κρουαζιέρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η MedCruise παραμένει ζωτικής σημασίας για την προώθηση της συνδεσιμότητας, των ευκαιριών δικτύωσης και της βιωσιμότητας.
Η συμμετοχή της MedCruise στο Seatrade Cruise Global 2024 περιελάμβανε επίσης την παρουσίαση της Valeria Mangiarotti, Technical Environmental Solutions Director, και του Jamil Ouazzani, Ecosystems, Sustainability, Wildlife &; Biodiversity Director, σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας για τη βιωσιμότητα των λιμένων της Μεσογείου.
Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν 51 λιμάνια της Μεσογείου, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη έργων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, έργων Χερσαίας Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αξιολόγησης του αποτυπώματος των λιμένων, της ΕΚΕ και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς και στη διαθεσιμότητα εναλλακτικών καυσίμων.
Η έρευνα έχει ως στόχο να παρέχει μια επισκόπηση της κατάστασης στα λιμάνια μέλη της MedCruise σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καθώς τα λιμάνια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για τη διαφύλαξη και διατήρηση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων τους, όχι μόνο συνδυάζοντας την ανάπτυξη λιμένων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν θετικές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων και λιμένων.
Τα βασικά ευρήματα αυτής της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 29% των λιμένων της Μεσογείου παρέχουν επί του παρόντος Onshore Power Supply (OPS) για κρουαζιερόπλοια, με το 94% των μη παρόχων να εκφράζουν ετοιμότητα να προσφέρουν OPS πριν από το 2030. Επιπλέον, το 27% αυτών των λιμένων προσφέρουν ανεφοδιασμό με ΥΦΑ και το 81% σκοπεύει να παρέχει αυτήν την υπηρεσία έως το 2030. Άλλα αξιοσημείωτα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 88% των λιμένων που ερευνήθηκαν έχουν εφαρμόσει προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, το 92% μετριάζουν ενεργά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το 57% έχουν πρωτοβουλίες παρακολούθησης με στόχο τη διαφύλαξη της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Cruise Port City Compass
Για πρώτη φορά, η MedCruise και η AIVP παρουσίασαν μια δημοσίευση με τίτλο «Cruise Port City Compass - Global cases inspiring βιώσιμες συνδέσεις & κοινότητες» κατά τη διάρκεια του «Seatrade» Cruise Global", στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα από τη Noemi Frascella, Διευθυντής Σχέσεων Λιμένων & Πόλεων της MedCruise, από το λιμάνι του Τάραντα, μαζί με τον José Sánchez, Διευθυντή της Ατζέντας 2030 της AIVP, Projects and Content Μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής.
Αυτή η δημοσίευση μετράει με τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερομένων. Οι συνεντεύξεις με 15 μέλη της ομάδας εργασίας ανέδειξαν τις βέλτιστες πρακτικές και πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται στα αντίστοιχα λιμάνια κρουαζιερόπλοιων τους από 7 διαφορετικές χώρες γύρω τον κόσμο σε ορισμένα βασικά θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ενέργεια μετάβαση, διεπαφή λιμενικής πόλης και λιμένα.
Οι συνεντεύξεις με το πόλεις Trois-Rivière (Καναδάς), Μασσαλία (Γαλλία) και Ντουμπρόβνικ (Κροατία) παρουσίασαν τα τρία διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του τομέα της κρουαζιέρας στο Πλαίσιο Port City. Εκτός από τις λιμενικές αρχές και τις δημοτικές αρχές, οι τεχνικές και οι πάροχοι υποδομών είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου λιμένα κρουαζιέρας City Citizens Relationship
Ο αρχικός στόχος της δημοσίευσης «Λιμένας κρουαζιερόπλοιων» το City Compass δημιουργεί μια συγκριτική αξιολόγηση καλών πρακτικών, εντοπισμό των προκλήσεων και ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών όσον αφορά αλληλεπιδράσεις κρουαζιέρας-πόλης-λιμανιού.
Το Compass αντιπροσωπεύει την πρώτη έκδοση της ομάδας εργασίας "Κρουαζιέρες & Λιμενικές Πόλεις", συντονίζεται από κοινού από τις διεθνείς ενώσεις MedCruise, την Ένωση Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο Λιμάνια και AIVP – Ένωση Internationale Villes et Ports. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε τον Απρίλιο 2021 με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Ο απώτερος στόχος του η ανταλλαγή γνώσεων, για τη βελτίωση της επικοινωνίας και την προώθηση σε διάλογο για μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ λιμενικών δραστηριοτήτων, κρουαζιέρας και τις προσδοκίες των πολιτών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter