Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι εντυπώσεις και οι συνέργειες κλειδιά στη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

krouaziera-0987

Με την εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Η. και Αντιπροέδρου της Ε.ΛΙΜ.Ε., Ι. Μπρα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, το Συνέδριο με θέμα «Ελληνικοί Λιμένες Κρουαζιέρας: Καλές πρακτικές & διάδοση εμπειρίας», που διεξάγεται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην πρώτη ενότητα τόσο ο κ. Μπρα όσο και ο κ. Ανωμερίτης με την ιδιότητα του Προέδρου του Ο.Λ.Π. αλλά και της Ε.ΛΙΜ.Ε., συζήτησαν και τοποθετήθηκαν επάνω στο γνωστό από ετών θέμα-πεδίο διενέξεως, λιμάνι-πόλη αλλά και λιμάνι-πόλη-φορείς, όπου εκεί εξετάστηκε εάν αυτό το τρίγωνο αποτελεί το τρίγωνο της επιτυχίας.

Ο κ. Μπρα στη συνέντευξή του στο TheSeaNation, αναφέρεται στην προσπάθεια ανάπτυξης νέων προϊόντων για την κρουαζιέρα, έχοντας την συμμαχική υποστήριξη των παραγωγικών τάξεων, που τουλάχιστον στην περίπτωση του Ηρακλείου έχουν δείξει τον καλύτερο τους εαυτό.

Στην πρωινή συνεδρία από την πλευρά του υπουργείου, τοποθετήθηκε ο Γ.Γ. Θανάσης Χριστόπουλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης και ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για τις λιμενικές υπηρεσίες και την εμπειρία του home porting στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου στελέχη που εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με το home porting, αναλύουν τις θέσεις και τις εμπειρίες τους από την μέχρι τώρα λειτουργία του λιμανιού του Ηρακλείου.

Η πρώτη εικόνα και η τελευταία εντύπωση αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης, καθώς η ηγεσία του λιμένα αξιοποιεί ποικιλοτρόπως τις εμπειρίες που αποτυπώνονται από τους επιβάτες της κρουαζιέρας και όχι μόνο, με προφανή στόχο να βελτιώνει διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτως ώστε η πρώτη αλλά και κυρίως η τελευταία εντύπωση που αποκομίζει ένας επιβάτης κρουαζιέρας από το λιμάνι του Ηράκλειου, να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης θετικής εικόνας, την οποία κομίζει και ενίοτε μεταλαμπαδεύει στο στενό και όχι μόνο περιβάλλον του κατά την διήγηση των εμπειριών που αποκόμισε κατά την κρουαζιέρα του.

Το απόγευμα θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν και το εμπορικό τμήμα των λιμένων αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την κρουαζιέρα που είναι και το βασικό αντικείμενο και του ρόλου των λιμένων ως μοχλού ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες.

Τέλος, επειδή όπως προαναφέρθηκε το λιμάνι του Ηρακλείου προωθεί τις συνέργειες μέλλεται να συζητηθεί η σχέση αγροτικής οικονομίας και κρουαζιέρας.

Να θυμίσουμε ότι η Κρήτη είναι γνωστή στην Ευρώπη και όχι μόνο για το κρασί της αλλά και για τα αγροτικά της προϊόντα, ενώ ιδιαίτερης μνείας πρέπει να τύχει και το γεγονός ότι οι φορείς του τουρισμού πλέον εγκαταλείπουν την παρουσίαση των κλασσικών πρωινών σε ξενοδοχειακές τους μονάδες, υιοθετώντας πρωινά από περιοχές της Κρήτης με τοπικά προϊόντα, που δημιουργούν επιπρόσθετα θετικές εντυπώσεις στους τουρίστες.

Το Συνέδριο συνεχίζεται αύριο με την συζήτηση για τις προκλήσεις των ελληνικών λιμανιών που δραστηριοποιούνται στη κρουαζιέρα όπου και αναμένεται να δώσει το βασικό πλαίσιο ο πρόεδρος της MedCruise και Γενικός Διευθυντής του Ο.Λ.Π., Στ. Χατζάκος.

Το Συνέδριο επρόκειτο να κλείσει με ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. ο οποίος ωστόσο δεν θα μεταβεί στην Κρήτη, καθώς έχει ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τηλεπαρέμβαση Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο «Ελληνικοί Λιμένες Κρουαζιέρας: Καλές Πρακτικές & Διάδοση Εμπειρίας»

Με χρήση της τεχνολογίας πραγματοποίησε σήμερα την ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο συνέδριο«Ελληνικοί Λιμένες Κρουαζιέρας: Καλές Πρακτικές & Διάδοση Εμπειρίας», που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι ο κ.Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε να αναβάλει εκτάκτως την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κρήτη,λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους μέσω skype, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Λυπάμαι πάρα πολύ που δε βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Όπως ξέρετε, σε λίγη ώρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση επί της προτάσεως μομφήςκαι παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, που κατέθεσε χθες αιφνιδιαστικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και γι αυτό το λόγο στάθηκε αδύνατο να είμαι κοντά σας.

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάσαμε από κοινού με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου το σημερινό συνέδριο, δε στοχεύσαμε σε μια απλά θεωρητική ή ακαδημαϊκή προσέγγιση του ζητήματος κρουαζιέρα. Στοχεύσαμε σε ένα συνέδριο που θα αναδείξει καλές πρακτικές πάνω στον τομέα αυτό.

Το θεωρώ , προπάντων , ως μια πρωτοβουλία για την ανταλλαγή των εμπειριών ανάμεσα στα λιμάνια τα οποία φιλοξενούν την Κρουαζιέρα.
Η Κρουαζιέρα είναι ένα από τα τουριστικά προϊόντα στα οποία η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει.

Σήμερα δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει τα οφέλη τα οποία θα έπρεπε να είχαμε από τον τομέα της Κρουαζιέρας, που διεθνώς διαρκώς αναπτύσσεται. Γιατί, μέχρι τώρα εμείς, παρέχουμε υπηρεσίες - θα λέγαμε- «επισκέπτου».

Δηλαδή, τα λιμάνια μας και οι χώροι τους είναι portsofhome και όχι homeports. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Η διαφορά είναι ότι στο πρώτο έχεις έναν επισκέπτη ο οποίος έρχεται και φιλοξενείται για μερικές ώρες.

Συνήθως, όμως, λόγο ελλείψεως υποδομών μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς αποβιβάζονται από το πλοίο, ενώ στην περίπτωση του porting έχεις του επιβάτες που επιβιβάζονταιπου αρχίζουν και τελειώνουν το ταξίδι τους στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω υπηρεσίες.

Να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ,αλλά και να διαμείνουν μία -δύο μέρες και σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής. Νομίζω, λοιπόν, ότι ο βασικός στόχος είναι να αναπτύξουμε το homeporting.Για να το αναπτύξουμε όμως, πρέπει να κάνουμε ορισμένα πράγματα.
Πρώτα απ΄όλα να κάνουμε τα λιμάνια μας ασφαλή.

Γι' αυτό χρειάζεται σε όλα τα λιμάνια που φιλοξενούμε Κρουαζιέρα να είμαστε πιστοποιημένοι μέσα από το Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας (ΙSPS), ότι παρέχουμε ασφαλείς υπηρεσίες.

Ξέρετε η ασφάλεια είναι το υπ αριθμόν ένα πράγμα που ο καπετάνιος κάθε κρουαζιεροπλοίου τσεκάρει μετά την προσέγγισή του.Σε κάθε κρουαζιερόπλοιο υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμα την οποία συμπληρώνει ο καπετάνιος για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους επιβάτες αλλά και στο πλήρωμα, σε κάθε λιμάνι, και βάσει αυτού κλείνονται τα δρομολόγια της επόμενης χρονιάς και της επόμενης περιόδου. Το θέμα, λοιπόν, της ασφάλειας είναι το υπ' αριθμόν ένα.

Το δεύτερο είναι οι υπηρεσίες και οι διευκολύνσεις τις οποίες παρέχουμε στους επιβάτες. Σε αυτό θα ήθελα να εξάρω τις υπηρεσίες που προσφέρει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου –τους στόχους που έχει καταφέρει – και την αίσθηση της φιλοξενίας που, βεβαίως, δίνει το Ηράκλειο. Βεβαίως, η Κρήτη συνολικά έχει μια πολύ έντονη πολιτιστική και γευστική παράδοση, όπου με τις τοπικές γεύσεις την ιδιαίτερη τοπική της κουζίνα, πέρα από τις φυσικές της ομορφιές, μπορεί να κάνουν τον επιβάτη να αισθάνεται την απόλυτη εμπειρία φιλοξενίας.Νομίζω ότι αυτή την εμπειρία του ΟΛΗ θα έπρεπε να τη μοιραστούνε και οι άλλοι Οργανισμοί Λιμένωνκαι να αναπτύξουν κι αυτοί παράλληλες δράσεις.

Τέλος, νομίζω ότι πολύ σημαντικό είναι να δούμε μέσα από τον τομέα της Κρουαζιέρας τοπώς θα επεκτείνουμε και την τουριστική μας περίοδο. Εχθές, στο λιμάνι του Πειραιά, βρισκόντουσαν 3 πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Είναι σπάνιο για την ημερομηνία αυτή να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μια σημαντική αύξηση προς το homeport. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες Κρουαζιέρας όλο το χρόνο, διαμορφώνοντας διαφορετικά δρομολόγια. Δρομολόγια τα οποία έχουν σχέση με αρχαιολογικούς, τουριστικούς χώρους και με πόλεις που μπορεί να είναι φιλόξενες ιδιαίτερα το χειμώνα. Θα σας πω κάτι, ειδικά το Ναύπλιο, όπου μέχρι και τώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει κανένα κρουαζιερόπλοιο.

Σήμερα η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μέσω του ΕΣΠΑ, να επεκτείνει και να βελτιώσει το λιμάνι του Ναυπλίου, για να μπορέσει να φιλοξενήσει Κρουαζιέρα.

Είναι σημαντικό, επομένως, να επεκτείνουμε αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, νομίζω, ότι είναι πολύ κομβικό το να δούμε σε ποια λιμάνια μπορεί να γίνει αυτό. Στα λιμάνια της Ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης, της Ρόδου, τα Κέρκυρας; Εκεί, δηλαδή, όπου το τουριστικό περιβάλλον θα μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες εκτόςτης περιόδου αιχμής.

Πέρα από τις σκέψεις αυτές θέλω να σας πω, ότι εμείς έχουμε εστιάσει πάρα πολύ στην αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών. Μάλιστα, προχθές υπέγραψα την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε και αδειοδοτήθηκε το έργο επέκτασης της νότιας πλευράς του Επιβατηγού Λιμένα Πειραιά. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου καθίσταται ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια Κρουαζιέραςστη Μεσογείου.

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η κρουαζιέρα εξαρτάται από τις υποδομές, από το σύνολο των υπηρεσιών μας, εξαρτάται, επίσης, από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολογικοί – τουριστικοί χώροι δέχονται τους τουρίστες. Εξαρτάται όμως , επιπρόσθετα, και από το διεθνές περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι η αναστάτωση η οποία επικρατεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει οδηγήσει τις εταιρείες στο να μειώσουντις προσεγγίσεις τους στην ευρύτερη περιοχή.Δικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον ίδιο περίπου αριθμό προσεγγίσεων για την επόμενη χρονιά και να κρατήσουμε περισσότερα πλοία στον Ελλαδικό χώρο.

Δηλαδή, να μην πάνε στην Αίγυπτο, να μη πάνε στην Τουρκία, αλλά να κάνουν περισσότερες προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με όλους τους Οργανισμούς Λιμένων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μέσα από την αναδιοργάνωσή του αλλά και μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διευκόλυνση των λιμενικών έργων, θα βρίσκεται στο πλευρό -όπως υπήρξε μέχρι σήμερα - όλων των λιμανιών της χώρας.

Θα πρέπει, όμως, και αυτά να δείχνουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και, βεβαίως, να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται είτε από την ασφάλεια, είτε από τη διαχείριση των λημμάτων, είτε αφορούν στην υποδοχή του επιβάτη.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας ζητήσω για μια ακόμα φορά συγγνώμη που δεν είμαι σήμερα μαζί σας.

Υπόσχομαι και επιφυλάσσομαι ότι θα επισκεφθώ την Κρήτη πολύ σύντομα. Γιατί και δικός μου στόχος είναι να δω και από κοντά τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους Οργανισμούς Λιμένων ,αλλά πάνω από όλα μαζί με τις Λιμενικές Αρχές, τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως έχουνε.Στόχος μας πρέπει να είναι να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά, για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολύ περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter