Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συζητήσεις για την ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα το 2024 – Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης «βλέπει» ο OPEC

0Tanker deck

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας για το επόμενο έτος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Το International Energy Agency (IEA) προβλέπει ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου για το 2023 θα φτάσει τα 16,29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερα από το 2022 και 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερα από το 2021. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου για το 2024 είναι πιο αβέβαιη, παρόλο που τα οικονομικά ζητήματα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου μέχρι στιγμής το 2023, ανέφερε η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση των μεσιτών δεξαμενόπλοιων Poten & Partners. Το IEA ακολουθεί μια προσεκτική προσέγγιση με αύξηση της ζήτησης πετρελαίου μόνο κατά 0,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το 2024. Τα πρότυπα εισαγωγής κινεζικού αργού πετρελαίου είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την αγορά δεξαμενόπλοιων. Φέτος, τα στοιχεία από το Poten δείχνουν ότι η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει VLCCs για το 83% των θαλάσσιων εισαγωγών αργού από χώρες εκτός της Ρωσίας και μόνο το 5% για aframaxes. Για τις κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία η εικόνα αντιστράφηκε με 63% aframaxes και μόνο 6% VLCC. Σύμφωνα με την ανάλυση της Poten & Partners οι εισαγωγές από τη Ρωσία φαίνεται να έχουν κορυφωθεί και η Κίνα προμηθεύεται περισσότερο αργό πετρέλαιο από τη λεκάνη του Ατλαντικού επισημαίνοντας ότι αυτές οι συναλλαγές μεγαλύτερων αποστάσεων από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία θα ενισχύσουν τη ζήτηση τόνων-μιλίων, ιδίως για VLCC.

Ο OPEC

Στο μεταξύ συνεχή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι και το 2045 αναμένει ο ΟΠΕΚ σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του οι οποίες δείχνουν πορεία αντίστροφη προς τις προσπάθειες που χρειάζονται για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Στην έκθεση του για το 2023 και τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών περιμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα φθάσει τα 116 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2045, σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς του, δηλαδή κατά 16,5% μεγαλύτερη απ' ό,τι το 2022. Πρόκειται για περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμησή του που είχε δημοσιοποιηθεί το 2022 (109,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα).
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ 13 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, χώρες του Κόλπου, η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξηθεί από τις χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την Ινδία ως βασικό κινητήρα, ενώ θα μειωθεί από το 2025 στη ζώνη του ΟΟΣΑ (κυρίως πλούσιες χώρες).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter