Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλεονάζουσα παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για το 2019 προβλέπει ο ΔΟΕ

petrelaio 188191558

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς η συνεχής αύξηση της παραγωγής υπερκαλύπτει την κατανάλωση που κινδυνεύει από την επιβράδυνση της οικονομίας, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA).
Στη μηνιαία έκθεσή του, ο IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση το 2018 και το 2019 στα 1,3 και 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα, αλλά «έκοψε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση από τις χώρες εκτός του ΟΟΣΑ που αποτελούν την ατμομηχανή αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου. Για το πρώτο εξάμηνο του 2019, με βάση τις προβλέψεις του IEA για την παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ και την παγκόσμια ζήτηση και υποθέτοντας μία σταθερή παραγωγή από τον ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι προκύπτει απόθεμα 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Η παραγωγή έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο από τα μέσα του έτους, ενώ η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας απειλεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Τρεις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του συζητούν πρόταση για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου έως και 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019 για να αποφύγουν μία πλεονάζουσα προσφορά που θα μείωνε τις τιμές. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η τιμή του μπρεντ έχει μειωθεί κατά 25% υποχωρώντας κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών. Πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 66 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 55,8 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,6% και 0,1%, αντίστοιχα, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter