Στην αιολική ενέργεια εισέρχεται η ΟΝΕΧ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 16:01
Στον τομέα της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές ώστε να αναπτύξει μια καθετοποιημένη παραγωγή υπεράκτιων ανεμογεννητριών- πλατφορμών εισέρχεται η ΟΝΕΧ. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist με θέμα «Eastern Mediterranean Business Summit - A new momentum for geopolitics and investment» το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Ξενοκώστας μίλησε για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας και του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου που την περιβάλλει ώστε μέσα από την ανάπτυξή της η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στο γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε «το όραμά μας είναι απλό: H δημιουργία ενός παγκόσμιου και υπερσύγχρονου ναυπηγικού κέντρου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την στήριξη φυσικά των συμμάχων μας των ΗΠΑ, και σεβόμενοι τη μακρά ναυτική και ναυπηγική παράδοση της χώρας.»
Ο κ. Ξενοκώστας κάνοντας αναφορά στα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είπε ότι «στην ΟΝΕΧ, τα σχέδια μας εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της κατασκευής και επιδιόρθωσης πλοίων. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, γι' αυτό εστιάζουμε στην ανάπτυξη ενός βιομηχανικού συμπλέγματος για την πλήρη κατασκευή και υποστήριξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Η αιολική ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται να καλύψει το ¼ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπης έως το 2030.»
Εστιάζοντας στα οφέλη της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, επεσήμανε ότι «θα μας επιτρέψει να παράγουμε μεγάλο αριθμό πράσινης, καθαρής ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, τα υπεράκτια αιολικά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μελλοντικά κόμβοι παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης».