Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές

0Mits Pom

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.
Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας
«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».
Η υπογραφή συμφωνίας στο πεδίο της καινοτομίας αποδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια
«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.
Η Ανατολική Μεσόγειος το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας
«Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του. «Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η 'Αγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας, τόνισε ο πρωθυπουργός
«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο «κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους».
«Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».
Η επίσκεψη Πομπέο σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνεργασία των δύο χωρών.
«Αξιότιμε υπουργέ των Εξωτερικών, αγαπητέ φίλε Μάικ η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προοπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών» είπε και προσέθεσε:
«Είμαι σίγουρος ότι και εσύ αντλείς από την Κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα μεγάλα ιδανικά που έκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μια επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την αμερικανική επανάσταση και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα κοινό απολογισμό όσων έγιναν αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί και αυτά είναι πολλά».
Μ. Πομπέο: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή»
«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του στην χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.
Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου "USS Hershel «Woody» Williams" στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».
Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.
Στη βάση της Σούδας Μητσοτάκης και Πομπέο
Κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, πραγματοποίησαν το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο. Εκεί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.
Τους κ. Μητσοτάκη και Πομπέο ποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού 'Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.
Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Πομπέο, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Πομπέο, Ρίκι Γουάντελ και η σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μέρι Ελίζαμπεθ Κίσελ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter