Πεμ01092025

Last updateΤετ, 08 Ιαν 2025 5pm

Προεδρία με το βλέμμα στο χρέος

elliniki proedria ee-078

Με το βλέμμα στο υπό διαμόρφωση σχέδιο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ξεκινάει και επίσημα το πρωί της Τετάρτης η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, από την οποία προσδοκά πολλά η δικομματική κυβέρνηση των Αθηνών.

Η εκκίνηση θα γίνει από ένα συμβολικό σημείο, το Ζάππειο Μέγαρο, όπου την 1η Ιανουαρίου του 1981 υπεγράφη η ιστορική συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Από τότε άλλαξαν πολλά και η 5η ελληνική προεδρία στην ΕΕ γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες για την οικονομία και την κοινωνία στη χώρα μας.

Η δικομματική κυβέρνηση αναμένει η προεδρία να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει τη διεθνή εικόνα της και να πείσει τους διεθνείς παράγοντες ότι έχει επιστρέψει στη σταθερότητα και πλέον δεν κινδυνεύει να πέσει στον γκρεμό.

Έπειτα από τέσσερα περίπου χρόνια αρνητικής δημοσιότητας και πλήθους επικριτικών και υποτιμητικών σχολίων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δείξει ότι η εικόνα έχει αλλάξει πλήρως και προφανώς δεν είναι ένα βήμα προτού γίνει... Πακιστάν ή Αφγανιστάν, όπως έγραψε προχθές το γερμανικό περιοδικό «Spiegel»!

«Η ελληνική προεδρία δεν θα είναι η προεδρία της κρίσης, αλλά εκείνη των ευκαιριών» είπε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί ότι η προεδρία είναι «μια καλή ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το πρόσωπο μιας κανονικής, θεσμικά ισότιμης χώρας της ΕΕ με άποψη για το μέλλον της».

Από τις δηλώσεις των κκ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου προκύπτει σαφώς ο κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Η προεδρία αναμφίβολα δεν θα γίνει μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, καθώς ήδη η χώρα έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και όσο βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές όλο και περισσότερο θα στοιχειώνει την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί την προεδρία ως μια «χρυσή ευκαιρία» να ενισχυθεί το κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και να αφήσει οριστικά τη μνημονιακή εποχή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. «Με την ελληνική προεδρία της ΕΕ δείχνουμε ότι η χώρα ξεπερνάει την κρίση» λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Βέβαια, έμπειροι παρατηρητές δεν αναμένουν και πολλά από την ελληνική προεδρία. Και αυτό διότι το εξάμηνο της προεδρίας θα είναι ουσιαστικά περίοδος 100 ημερών, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματάει τις εργασίες του τον Απρίλιο, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αλλά και της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι η προεδρία της ΕΕ είναι ορόσημο για τη χώρα και θα της προσδώσει αίγλη και αύρα που χάθηκε τα τελευταία χρόνια με τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια.

Επίσης, η ελληνική προεδρία είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση της Αθήνας, εν μέσω μιας ευμετάβλητης κατάστασης, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα επιδράσει και στην εγχώρια κοινή γνώμη και βοηθήσει τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ΝΔ και ΠαΣοΚ, στη μάχη των ευρωεκλογών.

Για τον δικομματικό συνασπισμό που έχει να αντιμετωπίσει και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές τριβές, τέσσερις είναι οι βασικές προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η άμεση υλοποίηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο, αν και εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2012, δεν υπήρξε πρόοδος και δεν προχώρησε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει και μια αναπτυξιακή διάσταση στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ακόμη, στόχος του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει εντός της ελληνικής προεδρίας οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM), αν και είναι ένα καυτό θέμα που προκαλεί συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που για τον Πρωθυπουργό είναι θέμα αιχμής και επιθυμεί να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Η Ελλάδα επενδύει στο μέτωπο των χωρών του Νότου της Ευρώπης και δίνει ιδιαίτερη αξία στη συμμαχία με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα αλλά και με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μάλτα.

Επίσης, η Αθήνα ευελπιστεί σε μια ευρωπαϊκή διακήρυξη για τις θαλάσσιες ζώνες και επιμένει ότι επιβάλλεται να υπάρξει κοινή στρατηγική για την ασφάλεια των θαλασσών της ΕΕ.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στο Ζάππειο με την κοινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων με το Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσία των Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και του Χέρμαν βαν Ρομπάι (προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει και η τελετή των εγκαινίων με συναυλία και ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος το πρωί της 15ης Ιανουαρίου στο Στρασβούργο αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» αναμένεται να είναι το μήνυμα του Μπαρόζο, ο οποίος μαζί με τον Ρομπάι θα δώσουν πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση, αν και θα επιμείνουν βέβαια στην προώθηση και υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων».

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter