Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

SOS από 125 βιομηχανικούς συνδέσμους: Όχι στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης

ergatis biomixania

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, έκρουσαν χθες με κοινή δήλωσή τους με αφορμή την "Ευρωπαϊκή ημέρα βιομηχανίας"125 Ευρωπαϊκοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι. Στην κοινή δήλωση οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι τονίζουν ότι την ίδια ώρα που άλλες χώρες θέτουν τη Βιομηχανία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, εφαρμόζοντας προγράμματα όπως το "Made in India" Strategy, το "Made in China 2015" και το "America First", στην Ευρώπη καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ εξέλιξη με δυσμενέστατες συνέπειες στο μέτωπο της απασχόλησης.

Ειδικότερα όπως καταγράφεται στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης, η Βιομηχανία στην ΕΕ:

•Απασχολεί άμεσα περισσότερους από 34 εκατ. εργαζόμενους σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ η έμμεση απασχόληση ανέρχεται σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στους συνδεδεμένους κλάδους.

• Έχει τεράστιο δυναμικό έρευνας και καινοτομίας, διεθνή φήμη και αναγνώριση ποιότητας και βιωσιμότητας, ενώ προωθεί την υψηλού επιπέδου απασχόληση.

• Αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις, με το ποσοστό της βιομηχανίας στο συνολικό προϊόν της ΕΕ να μειώνεται στο διάστημα 2000-2014 από 18.8% σε 15.3%, με αποτέλεσμα να χαθούν 3.5 εκατ. θέσεις εργασίας μεταξύ των ετών 2008-2014.

Οι 125 Ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι Βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Κλάδος και ζητούν την ταχεία και αποφασιστική στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των Κυβερνήσεων των κρατών μελών, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν, στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη:

• Να επαναβεβαιωθεί ο στόχος για 20% του ΑΕΠ της ΕΕ από τη Βιομηχανία (προτεραιότητα για το 2020 του Προέδρου Jean-Claude Junker στην έναρξη της θητείας του), με ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

• Να υιοθετηθεί ένα Πρόγραμμα Δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των βιομηχανικών κλάδων, μέσω μιας Ανακοίνωσης της ΕΕ με συγκεκριμένα βήματα, χρονοδιάγραμμα και παρακολούθηση της υλοποίησης.

• Να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15.12.2016 που καλούν για μια ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανική βάση της ΕΕ, όπως και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20.05. 2016 για την ανάγκη μιας Πολιτικής επαναβιομηχάνισης της ΕΕ.

Οι υπογράφοντες την κοινή δήλωση, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να καθοριστεί και εφαρμοστεί μια φιλόδοξη και καλά συντονισμένη Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική, που θα βοηθήσει στη διασφάλιση της παγκόσμιας υπεροχής των ευρωπαϊκών προϊόντων, αλλά και των θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη.

Η δήλωση υπογράφεται από βιομηχανικούς συνδέσμους που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους και πιο ζωντανούς κλάδους της Ευρωπαϊκής παραγωγής, όπως η διύλιση, η μεταλλουργία, η χαρτοποιία, η υαλουργία, η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, η νανοτεχνολογία, η εξορυκτική βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία, κλπ. Σημειώνεται ότι η δήλωση συνυπογράφεται εκ μέρους της ευρωπαϊκής Διύλισης, από τη FuelsEurope, που αποτελεί τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Εταιριών Διύλισης στον οποίο συμμετέχουν οι 42 εταιρείες που λειτουργούν Διυλιστήρια στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), εκπροσωπώντας το 100% της συνολικής δυναμικότητας διύλισης και το 75% της λιανικής αγοράς καυσίμων. Στη FuelsEurope μάλιστα εδώ και δεκαετίες, συμμετέχει ενεργά ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, δίνοντας ελληνικό χρώμα στην παρέμβαση των 125 βιομηχανικών συνδέσμων.

Τέλος, όλοι οι Φορείς διαδίδουν από χθες τα βασικά μηνύματα της κοινής Δήλωσης προς τα ΜΜΕ και τα social media της Ευρώπης, έχοντας δημιουργήσει για αυτόν το σκοπό το hashtag: #Industry4Europe.

Περισσότερα για το European Industry Day στο http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=9063

 

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter