Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος

anthropoi suntagma

Στην Αθήνα θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου η ευρώ-αραβική σύνοδος, με στόχο τη χάραξη μιας συνεκτικής περιφερειακής πολιτικής, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ την υποστήριξη του στην πρωτοβουλία έχει εκφράσει και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην εκδήλωση έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του - εκτός από τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα - και ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύντομα θα ανακοινωθούν και επιβεβαιώσεις από αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου.

Θεματικά, το συνέδριο θα κινηθεί κυρίως σε δύο διαστάσεις:

Οικονομική, για θέματα επενδύσεων, ενέργειας, υποδομών και εμπορίου
Πολιτική, για θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και σταθερότητας

Στο περιθώριο των συζητήσεων, σχεδιάζονται επιχειρηματικές συναντήσεις και παρουσιάσεις σε υποψήφιους επενδυτές. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητηθεί μια κοινή προσέγγιση στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γεώργιος Τσίπρας, ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Βελισσάριος Δότσης και σημαντικοί επιχειρηματίες και διοικητές οργανισμών που έχουν σχέσεις και δραστηριοποιούνται στην Μ. Ανατολή και στην Β. Αφρική.

Ο Faysal Abou Zaki, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του παν-αραβικού εκδοτικού ομίλου Al-Iktissad Wal-Aamal Group δήλωσε για το συνέδριο: «Οι μακραίωνες οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις των αραβικών κρατών με την Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να προχωρήσουν προς όφελος και των δύο. Η μεγάλη αυτή συνάντηση αποτελεί μια σημαντική κίνηση ενδυνάμωσης αυτών των σχέσεων και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας.»

Ο Συμεών Γ. Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε: «Το συνέδριο αυτό είναι μια κίνηση εξωστρέφειας και μια ευκαιρία για την χώρα μας να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου. Η διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης στην χώρα μας θα αναδείξει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες.»

 

Πηγή: www.naftermporiki.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter