Τρι05072024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λ. Φραγκιαδάκης: Η πώληση της Finansbank είναι η σωστή επιλογή

fragiadakis 00009

Η επιτυχία μιας επένδυσης κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, τη διακράτηση και την έξοδο. Αυτό είπε νωρίτερα στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας που συγκαλείται για την έγκριση της πώλησης της Finansbank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. "Η απόκτηση της Finansbank εδραίωσε τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας στα Βαλκάνια, η περίοδος διακράτησής της συνέβαλε στην ισχυρή κερδοφορία του ομίλου, ενώ η απόφαση για την πώλησή της καθιστά την Εθνική την ισχυρότερη τράπεζα σε κεφάλαια και ρευστότητα στην ελληνική αγορά με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (στο 19,6% και στο 24,6% συμπεριλαμβανομένων των CoCos) και σημαντικές δυνατότητες για το μέλλον", είπε.

Η πώληση της Finasbank που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2016 γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, με τίμημα υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τουρκικής αγοράς, ενώ η επιτυχία της πώλησης κρίνεται και από την εναλλακτική χρήση των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στη θυγατρική.

"Η Εθνική Τράπεζα που αγόρασε την Finansbank είναι άλλη τράπεζα από αυτήν που πουλά την Finansbank", είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια από την Finansbank να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση.

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, η πώληση της Finansbank αποτελεί και δέσμευση της Εθνικής στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης. Μέσω αυτής, πέραν της χρηματοδότησης της οικονομίας, θα καταστεί εφικτή η άμεση αποπληρωμή των CoCos, κάτι που θα ωφελήσει άμεσα την τράπεζα με πάνω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή τoυ υψηλού κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ (ομόλογα με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου) και η μείωση από την εξάρτηση του ELA, με όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στο στόχο δραστικής αντιμετώπισης των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση με ρυθμίσεις για τους πελάτες που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν, στην αύξηση των εσόδων και στη μείωση του κόστους με περαιτέρω επενδύσεις στην τεχνολογία και βεβαίως στη διοχέτευση πόρων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Έμφαση στα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για χρηματοδότηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων έδωσε και η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Όπως είπε, μετά την πώληση της Finansbank, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (24,6%), ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις που βρίσκεται στο 96% για τον όμιλο, επιτρέπει τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Η κ. Κατσέλη έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα από τη ναυτιλία, την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα έως τις νέες τεχνολογίες. Στόχος της Εθνικής, όπως είπε, είναι και η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η κ. Κατσέλη έθεσε ως στόχο και την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της Εθνικής ("φιλοδοξούμε η Εθνική να είναι πρότυπο χρηστής διοίκησης και διακυβέρνησης"), καθώς επίσης στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με μετόχους, πελάτες και κοινωνία. Όπως σημείωσε, η Εθνική θα δείξει κοινωνική ευαισθησία στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι η πώληση της Finansbank γίνεται στην Eθνική Tράπεζα του Κατάρ (QNB) με συνολικό τίμημα συναλλαγής 3,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,75 δισ. σε μετρητά και αποπληρωμή δανείων μειωμένης εξασφάλισης 910 εκατ. δολαρίων που είχε δώσει η ΕΤΕ στην Finansbank.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter