Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σταθάκης: Δεν θα γίνουμε φορολογικός παράδεισος

stathakis 8888

"Η Ελλάδα δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές", είπε απαντώντας σε ερωτήσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όπως εξήγησε ο υπουργός: "Δεν θα μετατρέψουμε την Ελληνική οικονομία σε οικονομία χαμηλού εργασιακού κόστους, όπως γειτονικές χώρες, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές θα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ κι αυτός είναι ένας όρος για την ανάπτυξη της οικονομίας μας".

Στη συνέχεια σχολίασε "το μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στη χώρα, στο πρώτο μνημόνιο, για γρήγορη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών και μείωση μισθών στα επίπεδα γειτονικών χωρών δοκιμάστηκε και οδηγεί σε παρακινδυνευμένα μονοπάτια.

Όμως η Ελλάδα έχει παραγωγικότητα πολύ πιο πάνω από αυτές τις χώρες. Η στρατηγική της βίαιης αποκλιμάκωσης ήταν λανθασμένη και είναι θετικό ότι έχει εγκαταλειφθεί. Λόγω κρίσης και χρεοκοπίας δεν θα φλερτάραμε με λογικές που θα επιφέρουν μόνιμες επιβαρύνσεις στην οικονομία".

"Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό".

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός προαναγγέλλοντας ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικό πρόσημο πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά, ίσως ακόμη και εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο θετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που είχε ως αποτέλεσμα κλάδοι όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση να μην επηρεαστούν καθόλου, όπως είπε.

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2016 και συνέχισε ότι η υιοθέτηση των 48 προαπαιτούμενων της συμφωνίας του προηγουμένου καλοκαιριού και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - στην οποία το δημόσιο θα συνεισφέρει μόνο 5,5 δισ. ευρώ έναντι των 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά - επαναφέρουν τη σταθερότητα και την προοπτική στην οικονομία η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου.

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξομάλυνσή του, για την περίοδο μετά το 2022 , όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού, εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους στο μέλλον.

Όπως είπε ο υπουργός, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που σταθεροποιούν την οικονομία και την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων όπως η απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση νέου ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων, η αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου αλλά και η υιοθέτηση μέτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων - σημείωσε ιδιαίτερα την εφαρμογή σταθερού φορολογικού συστήματος για τους ξένους επενδυτές που θα ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο - "η Ελλάδα που βρίσκεται σε ένα ασταθές περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας".

Ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ ανέφερε ότι υπάρχει πανσπερμία νόμων στην ελληνική διοίκηση και χρειάζεται μία απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας ενώ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είπε ότι πολλές από τις γενεσιουργές αιτίες ενός ασταθούς περιβάλλοντος προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχουμε λύσει μακροοικονομικά το πρόβλημα της χώρας. "Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των επενδύσεων" σημείωσε ο ίδιος.

Α. Κεραστάρης

O Αντώνιος Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intralot, τόνισε ότι "υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η θετική αξιολόγηση που αναμένεται στο τέλος του έτους, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη".

"Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί και θα ασχολείται με την επόμενη μέρα", πρόσθεσε.

"Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να οικοδομηθεί η πίστη, η εμπιστοσύνη που κλονίστηκε το καλοκαίρι του 2015. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτεί χρόνο και πολλή προσπάθεια. Πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", σημείωσε και τόνισε: "Η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και εσωτερικά, από ελληνικά κεφάλαια. Χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες, ένα σταθερό πλαίσιο, γρήγορες διαδικασίες και η απαραίτητη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επενδυτών".

Ο κ. Κεραστάρης αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Κύπρος, που προχώρησαν στις σωστές μεταρρυθμίσεις και δημιούργησαν φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

Κλείνοντας, μίλησε για την πρόσφατη εξαγορά του Ομίλου Ιntralot στη Μάλτα, όπου η εταιρεία εξαγόρασε μια start-up.

Την εκδήλωση όπου οι δύο εταιρείες γιόρτασαν την εξαγορά τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, ο οποίος τόνισε ότι θέλει να κάνει την Μάλτα κέντρο επενδύσεων και έθεσε τον εαυτό του και τους συνεργάτες του στη διάθεση των επενδυτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter