Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αγανάκτηση και... σακάκια στο παρασκήνιο της Συνόδου

tsipras alex 555

Τη δραματική ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες περιγράφουν οι -ανεπιβεβαίωτες - αναφορές στο Reuters, από το παρασκήνιο των μαραθώνιων συνομιλιών.

Σύμφωνα με αυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αρνήθηκε να υπογράψει το ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο «να βγάλει εισιτήριο για άλλη χώρα, γιατί δεν θα μπορούσε να επιστρέψει».

Άλλες αναφορές σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στις πιο έντονες στιγμές, αγανακτισμένος, προσέφερε στους συνομιλητές μέχρι και ... το σακάκι του.
Κατά τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε ένα βήμα πριν «σηκωθεί και φύγει», ιδιαίτερα κατά τις κατ΄ ιδίαν συνταντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Στο σημείο για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, μετά από συνεδρίαση 14 ωρών, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να υπογράψει καθώς η αντίδραση στη χώρα θα ήταν τεράστια.
«Εάν συμφωνούσα σε τέτοια εγγύηση, τότε καλύτερα να μην γυρνούσα πότε πίσω» φέρεται να είπε, σύμφωνα με το Reuters. «Ας βγάλω εισιτήριο για κάποια άλλη χώρα, γιατί πίσω στη χώρα μου θα νομίζουν πως ξεπούλησα την Ελλάδα» προσέθεσε, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το βρετανικό πρακτορείο.

Σε εκείνο το σημείο, Reuters και FT, υποστηρίζουν πως το αδιέξοδο φαινόταν οριστικό, όπου και παρενέβη ο Ντόναλντ Τουσκ, όπου -κατά το Reuters - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ίσως να αστειεύτηκε πως θα τους κλείδωνε στην αίθουσα, αν και δεν έχει το κλειδί».

Κατά αυτήν την περιγραφή, ήταν επίσης η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ που ήρε το αδιέξοδο, η οποία πρότεινε το τελικό σχήμα του ταμείου όπως τελικά συμφωνήθηκε (κατά το ήμισυ για επενδύσεις και τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση).

Ο ιταλικός τύπος (Corriere και Stampa) θέλουν σε κάποιο σημείο τον Αλέξη Τσίπρα να αγανάκτησε τόσο με την επιμονή των άλλων ηγετών, να έβγαλε το σακάκι του και να τους έδειξε λέγοντας: «Μήπως θέλετε κι αυτό;».

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter