Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολονύκτιο θρίλερ - απομακρύνεται το "Grexit"-συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

ellada oikonomia 0053

Διεκόπησαν λίγο πριν τις επτά για τελικές διαβουλεύσεις η σχεδόν δεκατριών ωρών διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής για το «ελληνικό ζήτημα». Η συμφωνία φαίνεται , σύμφωνα με τα στοιχεία να έχει «κολλήσει» σε δύο ζητήματα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires που επικαλέστηκε ως πηγή έλληνα αξιωματούχο, το ένα αφορά την εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης το Μάρτιο του 2016 και το άλλο τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο. Επ αυτού οι διαφωνίες ήταν έντονες χθες βράδυ κάτι που είχε μεταδώσει το Reuters σημειώνοντας την γερμανική εμμονή στο ζήτημα όπως και περί της πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας
Τρεις φορές στη διάρκεια του μαραθωνίου υπήρξαν διακοπές για να συναντηθούν ο Α. Τσίπρας με τους Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ντ. Τουσκ.
Νωρίτερα σύμφωνα με το ΑΠΕ σημειώθηκαν βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του "Grexit" φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως ανέφερε το ΑΠΕ σε ότι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Και οι επαναπροσλήψεις στο τραπέζι
Σε ότι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως φαίνεται ότι υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter