Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διακοπή πριν την «τελευταία πράξη» (;)

elliniki oikonomia 1

Το γύρο του κόσμου κάνει αυτή την ώρα η είδηση περί του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών που ξεκίνησαν το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι παραμένουν «σημαντικά χάσματα».

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας των εξελίξεων η άνοδος του θέματος στις ειδησεογραφικές σελίδες των πρακτορείων ειδήσεων στην κατηγορία του breaking-news. «Ενώ επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες απέτυχαν καθώς παραμένει σημαντικό χάσμα μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε λίγη ώρα αναμένεται σχετική δήλωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, υπάρχει διάσταση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (σε ετήσια βάση) αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα οι Ελληνικές δημοσιονομικές προτάσεις κρίθηκαν ελλείπεις. Πιθανώς, επισημαίνεται, οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup της Πέμπτης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την Κομισιόν εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: "O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα".

Νωρίτερα το Μαξίμου με non paper είχε περίπου προδιαγράψει τις εξελίξεις. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε».

Παράλληλα, κατήγγειλε πως το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, και άλλο ένα 1% του ΑΕΠ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τις δυο απαιτήσεις χαρακτηρίζει «μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης».

Όλα δείχνουν ότι η Πέμπτη θα είναι μία καθοριστικής σημασίας ημέρα για τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία καθώς, όπως έχει ήδη αναγγελθεί θα υπάρξει διάγγελμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ για το «ελληνικό θέμα» αλλά και συνεδρίαση του Eurogroup όπου και ουσιαστικά θα δοθεί το «τελικό στίγμα» για την «τελευταία πράξη» των δραματικών, όπως τις χαρακτηρίζουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαπραγματεύσεων.

Το λόγο πλέον έχουν οι αγορές καθώς εναπομένουν λίγες ώρες για το άνοιγμά τους το οποίο αναλυτές αναμένουν για να διευρύνουν το πεδίο των στοιχείων που θα τους οδηγήσουν σε πιθανά συμπεράσματα από την σημερινή εξέλιξη για την Ελληνική οικονομία. Οι εξελίξεις πάντως επανέφεραν «πανηγυρικά» τα σενάρια για ένα Grexit για το οποίο η Ευρώπη φαίνεται όπως από τα στοιχεία απορρέει έχει προετοιμαστεί αν και ο ορίζοντας για να βρεθεί την υστάτη μία λύση- (τελευταία πράξη)- έχει προσδιοριστεί ως το τέλος του μήνα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter