Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Προς παράταση Μνημονίου οδεύει η κυβέρνηση - UPD

venizelos-vag-09

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως σκοπός είναι η τελευταία εκταμίευση να πραγματοποιηθεί πριν από τις 31/12, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης για τεχνικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ δύσκολες.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου:

-Να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης, είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις για μισθούς και συντάξεις.
-Θα αξιοποιήσουμε ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα.
-Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, είναι μία θεωρητική συζήτηση για τα μέτρα.
-Η Τρόικα θα επανέλθει κάποια στιγμή στην Αθήνα.
-Θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν.
-Το ΔΝΤ έχει πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε αν θα δανειστούμε από εκεί ή από τις αγορές.
-Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση, ενότητα.
-Οσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
-Στόχος είναι να λυθούν τα πράγματα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
-Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως οι τηλεδιασκέψεις που γίνονται συνέχεια.

Σε ερώτηση του iefimerida.gr για τα σενάρια επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Καμία επίσπευση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

Πρώτος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποχώρησε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθεί».

Χαρδούβελης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, άγνωστο μέχρι πότε

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για παράταση του Μνημονίου, χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Financial Times: Επισφαλής η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Ραλφ Άτκινς των Financial Times, οι επενδυτές βλέπουν πλέον με ανησυχία τις εξελίξεις. Τόσο λόγω των... μη εξελίξεων στο Παρίσι, όσο και της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής. Μάλιστα, κάνει και μια πρόβλεψη που σίγουρα δημιουργεί ανησυχία, καθώς σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη.

«Αυτοί που χαράζουν πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «Η χώρα παραλίγο να εκδιωχθεί απ' την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη».

Σύμφωνα με τον Άτκινς, «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται ξανά πάνω από το 8%, κάτι που δείχνει πως η Ελλάδα είναι ο κύριος "παράγοντας κινδύνου" στην Ευρωζώνη». Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ' το 8%, σχολιάζουν οι FT. «Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου και να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις».

Financial Times: H Ελλάδα είναι ο κύριος «παράγοντας κινδύνου» στην Ευρωζώνη

Και στη συνέχεια ο Άτκινς ρίχνει τη... βόμβα. «Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης;», αναρωτιέται και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ' τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ' την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. Σύμφωνα με τον Άτκινς, η Ευρώπη αναδεικνύεται εκ νέου ως πηγή χρηματοοικονομικής αστάθειας. Όπως σημειώνει, η χρηματοοικονομική αναταραχή του Οκτωβρίου σημειώθηκε λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των κινδύνων διαχείρισης των υψηλών χρεών που κρύβει ο ανησυχητικά χαμηλός πληθωρισμός.

«Αλλά τώρα οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», καταλήγει.

 

Ναυάγιο με την Τρόικα, τρικυμία στην κυβέρνηση

11:23

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα χαρακτηρίζεται πλέον για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αφού μετά τις μαραθώνιες -και αδιέξοδες, όπως φαίνεται- συζητήσεις στο Παρίσι η Αθήνα διαφαίνεται ότι θα πιεστεί μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποδεχθεί ή τη μείωση των κύριων συντάξεων ή την κατάργηση του ειδικού χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, έτσι ώστε να «τρέξει» η αξιολόγηση.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, και στη μία και στην άλλη περίπτωση η θέση της Αθήνας παραμένει αρνητική, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν επιμείνουν οι δανειστές, η συνολική διαπραγμάτευση θα τιναχθεί στον αέρα.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των ωρών που περνάνε, χωρίς να έχει καν οριστεί ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα, είναι ότι έγινε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την επιστροφή του οικονομικού επιτελείου από το Παρίσι, ενώ έχει οριστεί νέο κρίσιμο ραντεβού Σαμαρά- Βενιζέλου για την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Στη συνάντηση θα γίνει συνολική αξιολόγηση των εξελίξεων μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την Τρόικα.

Οπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αν και οι δανειστές έκαναν πίσω στο θέμα των αλλαγών στο νομό Λοβερδου, όσο παραμένει ανοικτό το δημοσιονομικό μπορεί να επαναφέρουν την απαίτηση για περικοπές 20% στις κυρίες συντάξεις από το 2015 και μετά. Ως αντίβαρο, δε, της υποχώρησης τους στο πεδίο των συντάξεων, οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που οδηγεί τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν ήδη συμφωνηθεί και αφορούν στην αύξηση των ελαχίστων ετών ασφάλισης στα 20 έτη, αλλαγή που θα επηρεάσει τους κάτω των 40 ετών εργαζόμενους, ενώ επιπλέον οι συντάξεις θα παραμείνουν "παγωμένες" για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, με ρητή διάταξη νομού.

Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, παρά το ότι η Τρόικα έχει στυλώσει τα πόδια, ωστόσο η εντολή του πρωθυπουργού είναι πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για φόρους ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να εκτιμούν πως:

Απαιτείται επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τον Ιανουάριο, ώστε να ασκηθεί πίεση προς τους δανειστές με το δίλημμα «συμφωνία ή πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει σε πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό.

Είναι πιο πιθανή από ποτέ η άτυπη παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, χρησιμοποιώντας και ως άλλοθι το εικοσαήμερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών. Αυτό ίσως δώσει και περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για διαπραγμάτευση.

Πηγή: www.iefimerida.gr/news

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter