Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Alpha Bank: Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

elliniki-oikonomia-1

Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι αναλυτές της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,31%στο πρώτο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίου του 2014. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η πορεία προς την ανάκαμψη μπορεί να καθυστερήσει από ομάδες συμφερόντων «που ασκούν πιέσεις για επιστροφή στο παρελθόν».


«Διανύσαμε ήδη το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικά δύσβατης ανηφόρας, της γεμάτης εμπόδια πορείας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Της επώδυνης προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα στην οποία η ανάπτυξη και η αύξηση των εισοδημάτων θα προκύπτει από την ανταποδοτική και δυναμική εργασία και επιχειρηματικότητα και από την εγχώρια παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων με βάση τα σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Όπως τονίζουν, η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει πολλά όσον αφορά την προσαρμογή της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα «μετά το αναπόφευκτο σκάσιμο της φούσκας του βολέματος στο δημόσιο τομέα και του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, της μη ανταγωνιστικής και αρτηριοσκληρωτικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, της φοροδιαφυγής και του "δεν πληρώνω"».
«Απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας, έτσι ώστε η οικονομία να τεθεί έγκαιρα σε πορεία ανάκαμψης, από το 2014, και υγιούς ανάπτυξης, από το 2015, που αποτελεί την φυσιολογική εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής που ήδη εφαρμόζεται», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Προειδοποιούν, πάντως, ότι αυτή η πορεία προς την ολοκλήρωση της προσαρμογής και την ανάκαμψη μπορεί να διαταραχθεί και να καθυστερήσει, «αφού ακόμη υπάρχουν δυνάμεις και ομάδες συμφερόντων που ασκούν έντονες πιέσεις για επιστροφή στο παρελθόν».
«Οι δυνάμεις που, παρόλα αυτά, επιδιώκουν την κατάργηση των μνημονίων και την επιστροφή στο 2009 μπορούν ακόμη να διαταράξουν την πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση. Δεν μπορούν όμως τώρα να αποτρέψουν αυτήν την πορεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στα σημαντικά επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής το 2013», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Πηγή: naftemporiki.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter