Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέντευξη της Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Λ. Τσιτσογιαννοπούλου στο Πρώτο Θέμα

taiped

«Είναι μάλλον ανέφικτο να μιλάμε για την διάθεση του 17% της ΔΕΗ εφέτος, καθώς τα δεδομένα για την εταιρεία έχουν αλλάξει», αναφέρει η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Όπως εξηγεί σχετικά, η ΔΕΗ καλείται να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πλάνο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, τα ΝΟΜΕ κλπ. «Αν δεν προχωρήσει η ΔΕΗ στις δικές της ενέργειες και στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αν δεν τοποθετηθεί η αγορά και δεν δούμε τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών που τονίζω ότι δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και τρίτους, όπως οι πιθανοί επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες, δεν διαφαίνεται δυνατότητα αξιοποίησης για το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό νομίζω είναι αντιληπτό από τον καθένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, καταρχήν για τη διετία 2017-2018 με στόχο να συγκεντρωθούν τα μέγιστα δυνατά έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί εφικτό στόχο εσόδων τα 2 δισ. ευρώ εφικτό για εφέτος και για την περίοδο 2015-2018 ένα ποσό της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της κυρίας Τσιτσογιαννοπούλου

- Ποιές είναι προτεραιότητες που έχετε βάλει μετά την ανάληψη της θέσης της Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

- Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα, καταρχάς για τη διετία 2017-2018 με στόχο να συγκεντρωθούν τα μέγιστα δυνατά έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή η δέσμευση δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς, καθώς η υφιστάμενη διοίκηση βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ από τον Μάρτιο του 2015. Όπως προβλέπουν το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ -το οποίο έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ- και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε μία σειρά σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι το Ελληνικό, η παραχώρηση του 67% του ΟΛΘ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παράλληλα, προχωράνε ήδη νέοι διαγωνισμοί, όπως αυτός του ΔΕΣΦΑ, ενώ τους επόμενους μήνες θα έχουμε την Εγνατία Οδό κλπ. Για μία σειρά μετοχικών συμμετοχών μας όπως είναι το 5% του ΟΤΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ κλπ. η υποχρέωσή μας για εφέτος ήταν να προσλάβουμε συμβούλους, την οποία έχουμε ήδη εκπληρώσει.

- Πόσα χρήματα περιμένετε εφέτος, θα πιάσετε τον στόχο;

- Όπως γνωρίζετε ήδη, η πρόβλεψη που προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας κάνει λόγο για 1,9 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Είναι ένας εφικτός στόχος με δεδομένο ότι εφέτος εισπράχθηκε το τίμημα των 1,234 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece. Εκτιμούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του 67% του ΟΛΘ, όπως και η παράταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες που θα αποφέρουν πολύ σημαντικά έσοδα. Επίσης είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την FS για την ιδιωτικοποίηση την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα αποφέρει 45 εκατ. ευρώ, ενώ και από το κομμάτι του real estate περιμένουμε σημαντικά έσοδα που προστίθενται στο συνολικό ποσό ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας. Ίσως για πρώτη φορά θα μπορούσαμε και να τον ξεπεράσουμε.

- Είστε υπεραισιόδοξη... Και στο παρελθόν υπήρχαν στόχοι αλλά ουδέποτε επιτεύχθηκαν, γιατί πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις.

- Το ΤΑΙΠΕΔ σίγουρα επιθυμεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα έσοδα γίνεται με βάση τον προγραμματισμό του και κάνει τα αδύνατα δυνατά, τουλάχιστον για όσα περνάνε από το χέρι του. Δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε όλα. Θεωρούμε τα 2 δισ. ευρώ εφικτό στόχο για φέτος. Αν υπολογίσουμε τα έσοδα της διετίας 2015-2016 που ήταν της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και τον στόχο του SMoU για 2,5 δισ. ευρώ για το 2018 μπορούμε να μιλάμε για συνολικά έσοδα της περιόδου 2015-2018 της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ.

- Η πώληση του 17% της ΔΕΗ θα προχωρήσει από εφέτος;

- Είναι μάλλον ανέφικτο πια να μιλάμε για την διάθεση του 17% της ΔΕΗ εφέτος, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ΔΕΗ καλείται να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πλάνο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων, τα ΝΟΜΕ κλπ. Αν δεν προχωρήσει η ΔΕΗ στις δικές της ενέργειες και στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, αν δεν τοποθετηθεί η αγορά και δεν δούμε τα αποτελέσματα από την ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών που τονίζω ότι δεν αφορούν μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και τρίτους, όπως οι πιθανοί επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες, δεν διαφαίνεται δυνατότητα αξιοποίησης για το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό νομίζω είναι αντιληπτό από τον καθένα. Θα έχουμε μία διαφορετική ΔΕΗ από αυτή που είναι σήμερα.

- Τι θα γίνει με την Εγνατία και με το θέμα που έχει προκύψει με τα διόδια; Είναι πολιτικό το ζήτημα και δεν έχει εκκινήσει ακόμη ο διαγωνισμός;

- Ο σχεδιασμός μας για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός σε ιδιώτη από πλευράς μας έχει ολοκληρωθεί και προβλέπει εντός του επόμενου διαστήματος την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ακολουθήσει εντός του έτους η Β φάση του διαγωνισμού με πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αυτό που μας έχει καθυστερήσει είναι μια τυπική διαδικασία λεκτικής ενσωμάτωσης μιας νέας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς. Η Εγνατία θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θα βγει υπό τα νέα κοινοτικά δεδομένα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι διατυπωμένα όπως πρέπει. Όπως σας είπα είναι ένα τυπικό ζήτημα, το οποίο επεξεργάζονται οι νομικοί μας σύμβουλοι και σύντομα θα επιλυθεί. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει ακόμη προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την Μαρίνα Αλίμου, τον οποίο επίσης θα δείτε προσεχώς. Για το θέμα των διοδίων, που είναι κρίσιμο όχι για την ιδιωτικοποίηση, αλλά πρωτίστως για να λειτουργήσει ο αυτοκινητόδρομος σύγχρονα και οικονομικά ισοσκελισμένα, να έχει έσοδα και να μπορεί να αποπληρώνει τα δάνειά του, νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε η αναθεωρημένη ΚΥΑ που υπέγραψαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Σας θυμίζω ότι με την ΚΥΑ οριοθετούνται σαφώς τα σημεία και τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής και λειτουργίας των διοδίων και καλείται η Εγνατία Οδός ΑΕ να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα και το ΤΑΙΠΕΔ θα υποστηρίξει το έργο της.

-Ασχολείται καθόλου το ΤΑΙΠΕΔ με το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό; Ποια είναι η συμμετοχή και οι παρεμβάσεις του;

- Εμείς δεν έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε ούτε στιγμή προκειμένου να προχωρήσει αυτή η μεγάλη επένδυση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα νότια προάστια και θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για την εθνική οικονομία. Η συμβολή μας νομίζω είναι καθοριστική τόσο στο να πραγματοποιηθεί η επένδυση όσο και στο να γίνει αντιληπτή σε κάθε πολίτη η σημαντικότητα του έργου. Το Ελληνικό μέχρι το 2015 ήταν μπλοκαρισμένο. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε και πέτυχε να το «ξεπαγώσει», φέρνοντας στο τραπέζι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη και εξασφαλίζοντας την δέσμευση όλων να προχωρήσει. Να σας υπενθυμίσω την μεγάλη διαπραγμάτευση πέρυσι που οδήγησε στην υπογραφή ενός Μνημονίου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή με σημαντικές αλλαγές στη σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή, με νέα πεδία συμφωνίας και δεσμεύσεις από την πλευρά της Lamda, ώστε το Μητροπολιτικό Πάρκο να γίνει έργο πρώτης προτεραιότητας και να οριοθετηθούν επακριβώς οι υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 4,58 δισ. ευρώ. Επίσης, μετά τη διαπραγμάτευση συμφωνήθηκαν επιπλέον έργα υποδομής ενδεικτικού προϋπολογισμού έως 1,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό αναμένεται να συμβάλλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, σε ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 8 δισ. ευρώ.

-Υπάρχουν όμως, ακόμη ζητήματα. Για παράδειγμα ο δασικός χαρακτηρισμός ή τα αρχαιολογικά...

- Τα αντιμετωπίσαμε νομίζω αποτελεσματικά. Η ένσταση που υποβάλλαμε μαζί με την Ελληνικό ΑΕ «πάγωσε» τη διαδικασία δασικού χαρακτηρισμού μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση σε τελεσίδικο βαθμό, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει θετική κατάληξη για την επένδυση.
Συμφωνήσαμε στην βέλτιστη διαχείριση του οποιουδήποτε αρχαιολογικού ευρήματος έρθει στο φως στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών με το Μνημόνιο που αποδέχτηκε ο επενδυτής μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικόν ΑΕ, το οποίο όχι μόνο θα προστατεύσει τα όποια ευρήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά έχει ισχυρότερες προβλέψεις από αυτές του αρχαιολογικού νόμου και μάλιστα, είναι εγκεκριμένο από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιευμένο σε ΦΕΚ. Ήδη ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την οποία αναμένουμε να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις που θα προκύψουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και εγκριθεί η ΣΜΠΕ θα προχωρήσει η διαδικασία σύνταξης και έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θεωρούμε εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

- Η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Αυτή τη φορά υπάρχουν πιθανότητες να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός;

- Οι προοπτικές του ΔΕΣΦΑ είναι μεγάλες και θεωρώ ότι θα έχουμε έναν διαγωνισμό με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή λίγες ώρες, αλλά νομίζω ότι η αγορά θα δώσει μόνη της το μήνυμα. Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε τους φακέλους των ενδιαφερόμενων υποψηφίων επενδυτών για το αν πληρούν τα κριτήρια επιλογής. Στη συνέχεια ο διαγωνισμός θα μπει στην δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, προσκαλώντας τους προεπιλεγέντες να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Έπεται, όπως και σε κάθε ιδιωτικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο έλεγχος και η έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Ο στόχος όλων των εμπλεκόμενων θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Δεκέμβριο καθώς αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση. Εμείς είμαστε σίγουρα πάνω στο έργο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter