Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παγκόσμια ρεκόρ διασώσεων για το ελληνικό Λιμενικό Σώμα

LS

Παγκόσμια ρεκόρ σε διασώσεις εν πλω καταγράφει το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφερθήκαν στο πρόσφατο τριήμερο 18ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΕΠΛΣ, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, την έδρα της Ένωσης Προσωπικού Λ.Σ Δωδεκανήσου. Παρά τις καταγεγραμμένες δυσκολίες αλλά και ελλείψεις που έχουν αναφερθεί από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού και τους συνδικαλιστικούς φορείς η συνδρομή του Λ.Σ. και του προηγούμενου έτους ήταν καθοριστικής σημασίας και για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας αλλά και για τη ναυτιλία γενικότερα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την συντριπτική πλειοψηφική συμμετοχή των 100 και πλέον συνέδρων και παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΝΑ, ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα αλλά και πιο πλήρη συνέδρια της ΠΟΕΠΛΣ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το Λ.Σ. και τα στελέχη του αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν διεξοδικά όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Λιμενικούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και προτάθηκαν ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυση των χρόνιων δυσλειτουργών του Σώματος αλλά και εκείνων που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Το πιο σημαντικό: ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Ψηφίστηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ ο προϋπολογισμός, ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.

Με μεγάλη ικανοποίηση γνωστοποιούμε ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος τίμησε το συνέδριο με την παρουσία του ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ότι το νομοσχέδιο με θέμα: «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις» θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση. ‘Οπως ενημέρωσε το σχέδιο νόμου χωρίζεται στα δύο. Αμεσα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή το «κομμάτι» που αφορά στη Ναυτιλία και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το δεύτερο που αφορά στο Λιμενικό Σώμα. Επισημαίνουμε δε ότι όπως σας έχουμε κάνει γνωστό ο κ. Υπουργός έχει ήδη δεχθεί να συμπεριλάβει τις περισσότερες από τις προτάσεις της Ομοσπονδίας που επιλύουν σημαντικά ζητήματα του κλάδου..

Μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι το 2015, το Λ.Σ. κατέγραψε ένα ασύλληπτο παγκόσμιο ρεκόρ, πραγματοποιώντας 120.000 διασώσεις εν πλω, που καμία άλλη ακτοφυλακή στον κόσμο δεν έχει κάνει. Τονίστηκε δε ότι δυστυχώς, την ίδια ώρα τα λιμεναρχεία είναι υποστελεχωμένα κατά 30%-40% με ελάχιστα επιχειρησιακά μέσα. Σχετικά με τη Frontex, επισημάνθηκε ότι λειτουργεί καθαρά επικουρικά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, το ΛΣ διαθέτει 7.200 άτομα (οι οργανικές θέσεις είναι 8.000), αλλά οι ανάγκες βάσει των καθηκόντων είναι για 13.000 άτομα. Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχουν ούτε καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα στα περισσότερα λιμεναρχεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στα πλωτά, οι ίδιοι οι Λιμενικοί δίνουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγοράζουν στολές.

Τις εργασίες του Συνεδρίου «άνοιξε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Δωδεκανήσου Στάθης Σαμαράς ο οποίος μίλησε για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα την ώρα που ο ρόλος του Λ.Σ. στην περιοχή είναι πολύπλευρος και με μεγάλες απαιτήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθανάσιος Τσατσουλής δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το Συνέδριο της Ομοσπονδίας διεξήχθη για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και επειδή τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτή τη γωνιά της χώρας αποτελούν έναν από λόγους που η χώρα μας ακούγεται θετικά στο εξωτερικό. «Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε μνημεία πεσόντων και οι μόνοι στους οποίους η Ελληνική πολιτεία δεν θεσμοθετεί επίδομα. Ως πότε θα ζητάμε από τον Έλληνα ένστολο να βάζει πλάτη»; είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ζήτησε να περάσουν αυτούσιες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για το προσωπικό όπως περιγράφονται στην διαβούλευση, μακρυά από αναχρονιστικές "φωνές" που " φροντΙζουν" τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Ο Aρχηγός του Λιμενικού Σώματος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το έργο του Λ.Σ. . Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των μεταθέσεων των Λιμενικών λέγοντας ότι, αυτό το Σώμα που βρίσκεται σ’ αυτό το επίπεδο καταξίωσης, πρέπει άμεσα να αποκτήσει ένα εκσυγχρονισμένο Π.Δ μεταθέσεων .
Κατά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των φορέων εξήραν τη δράση και την προσφορά του Λ.Σ.

Τίμησαν το Συνέδριο με την παρουσία τους:

ΠΑΝΟΣΙΟΛOΓΙΩΤΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΟΔΟΥ κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ
Υ.ΝΑ.Ν.Π./ Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ κ. ΔΡΙΤΣΑΣ Θεόδωρος
Γ.Γ. Υ.ΝΑ.Ν.Π κ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ Ιωάννης
BOYΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΓΑΚΗΣ Δημήτριος
BOYΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ Νεκτάριος
BOYΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ Ν.Δ κ. KOΝΣΟΛΑΣ Εμμανουήλ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Γεώργιος
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ Φώτιος
ANTIΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. KOKKINOΣ Xαράλαμπος
ΑΡΧΗΓΟΣ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ ΡΑΠΤΗΣ Σταμάτιος
Α΄Υ/Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ ΚΛΙΑΡΗΣ Θεόδωρος
ΚΛΑΔΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ Γεώργιος
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ κ. ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ιωάννης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΑΣΥ κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛ. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ @ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ Ιωάννης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ κ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ κ. ΦΟΥΤΟΥΛΗΣ Νικόλαος
NOMIKO ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΝΩΣΗΣ. ΑΣΤ.ΥΠΑΛΛ.Ν.ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ευθύμιος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΟΔΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ Σάββας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ευθύμιος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΈΝΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ-ΚΑΡΠΑΘΟΥ κ. ΜΑΚΡΗΣ Αθανάσιος

Επίσης τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε διασώσεις, Λιμενικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στην ακτή ‘’Ζέφυρος’’ της Ρόδου το 2014 όπως και το προσωπικό Λιμεναρχείων και πλωτών μέσων από τις Λιμενικές Αρχές που αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα Δωδεκάνησα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter