Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

12 δις ευρώ για έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών στο διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου που ανήκει και η Ελλάδα

vozemberg 87

Η χρηματοδότηση για έργα υποδομών στον τομέα των μεταφορών κατά μήκος του Ανατολικού διαδρόμου της Μεσογείου, στον οποίον ανήκει και η Ελλάδα, μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2015 στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το χρηματοδοτικό μέσο «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΔΣΕ), και ανέρχεται σε 12 δις ευρώ. Αυτή την απάντηση έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ. Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα μεταφορών, κα. Violeta Bulc, στην απάντησή της επισημαίνει ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα κράτη μέλη τα οποία είναι επιλέξιμα από το Ταμείο Συνοχής της ΔΣΕ, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό έως 85 % των επιλέξιμων δαπανών. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) μπορούν να χρηματοδοτούν έργα με το ποσοστό συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται για τον άξονα προτεραιότητας των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Επιπλέον, η Σλοβένα Επίτροπος υπογραμμίζει ότι τα έργα στον τομέα των μεταφορών μπορούν επίσης να λάβουν στήριξη βάσει των χρηματοδοτικών μέσων που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της ΔΣΕ και στο πλαίσιο του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις που έχει προτείνει η Επιτροπή.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 σημείο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, για τα κράτη μέλη με προσωρινές δημοσιονομικές δυσκολίες και κατόπιν αιτήματός τους, οι ενδιάμεσες πληρωμές είναι δυνατόν να αυξηθούν κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες άνω του ποσοστού συγχρηματοδότησης, που εφαρμόζεται σε κάθε άξονα προτεραιότητας για τα ΕΔΕΤ. Το αυξημένο αυτό ποσοστό εφαρμόζεται σε αιτήματα των κρατών μελών για πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016.

 

Πηγή: eppgroup.eu

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter