Τρι05142024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Ο.Σ.Υ.Ε για την εγγραφή επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια

osie-logo

Κατά της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, τάσσεται η Ο.Σ.Υ.Ε με ανακοίνωση της στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι σε όλους γνωστό το πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία των Επιμελητηρίων από την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων σ' αυτά.

Ακούγονται τον τελευταίο καιρό διάφορα σενάρια και καλλιεργούνται ή αναιρούνται προσδοκίες, είτε από προέδρους και διοικήσεις, είτε από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, είτε από διαρροές στον τύπο, για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος

Προς ενημέρωσή σας οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

1ον . Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστήθηκε για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας συνεδρίασε τρείς – τέσσερις φορές, έθεσε γενικές κατευθύνσεις και έχει να συνεδριάσει πάνω από ένα μήνα.

2ον. Είναι αλήθεια ότι έχουν παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία διάφορα προσχέδια νόμου τα οποία όμως δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Για το περιεχόμενό τους μόνο ανεπίσημες διαρροές υπάρχουν.

3ον. Δεν είναι δεδομένο αυτή την στιγμή αν θα κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο ή θα κατατεθούν τροπολογίες. Επειδή τα περιθώρια στενεύουν – πρέπει μέχρι τέλους του έτους κάτι να γίνει – πιθανόν να κατατεθούν τροπολογίες.

4ον. Ό, τι και να επιλεγεί τελικά ως διαδικασία, εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής – αυτό εξ' άλλου είχε δηλώσει και ο προηγούμενος Υπουργός Ανάπτυξης κος Δένδιας – και ούτε θα υπάρξει μέριμνα για την οικονομική αυτοδυναμία των επιμελητηρίων. Τα φημολογούμενα τέλη του Γ.Ε.ΜΗ. θα αρκούν για τα απολύτως απαραίτητα λειτουργικά έξοδα.

5ον. Η όποια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων επιχειρηθεί, ως δήθεν αντιστάθμισμα στην κατάργηση των συνδρομών, θα είναι χωρίς αντίκρισμα αν δεν συνοδεύεται από πόρους και δεσμευτικό θεσμικό πλαίσιο.

6ον. Όσα επιμελητήρια επιβιώσουν μετατρέπονται σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης χωρίς μάλιστα αυτή να τα επιχορηγεί για τη λειτουργία τους. Παύουν να έχουν το σημερινό ρόλο αφού τα μόνα σίγουρα έσοδα θα είναι – αν είναι – τα τέλη από το Γ.Ε.ΜΗ.

Η Ο.Σ.Υ.Ε. είχε εκτιμήσει την κατάσταση και εξέφρασε τη θέση της στη συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε στο Ηράκλειο Κρήτης. Και αυτή η θέση της είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Εν αναμονή των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί από όλους, χωρίς αυταπάτες, το που πηγαίνουμε και να πράξουμε ανάλογα μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter