Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο Όμιλος BayWa παραμένει στην πορεία του κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους

0BayWa AG

Χάρη σε ένα γενικά ισχυρό πρώτο εξάμηνο του 2023, ο Όμιλος BayWa παραμένει στην πορεία του. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ύψους 186,9 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 328,5 εκατ. €). Ο κύκλος εργασιών στην αναφερόμενη περίοδο ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος στα 12,6 δισ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 12,9 δισ. €). Το Διοικητικό Συμβούλιο της BayWa επιβεβαίωσε τον στόχο του για το τρέχον οικονομικό έτος και συνεχίζει να αναμένει EBIT μεταξύ 320 εκατ. € και 370 εκατ. € για το 2023.
«Μετά από ένα εξαιρετικό 2022, η εταιρεία αποδίδει σύμφωνα με τις προσδοκίες μας στις περισσότερες περιπτώσεις», είπε ο Marcus Pöllinger, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa. «Οι τιμές των πρώτων υλών, των γεωργικών εισροών και των οικοδομικών υλικών έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα περιθώρια των συναλλαγών μας και συνεπώς στα κέρδη μας». Ο Pöllinger πιστεύει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παραμείνει απαιτητικό: «Ακόμη και εμείς, ως πάροχος βασικών ειδών, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε εντελώς από τις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες είναι εν μέρει δύσκολες. Τα αυξανόμενα επιτόκια και ο υψηλός πληθωρισμός εμποδίζουν τις επενδύσεις και την αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει. Η παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων, η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οικοδόμηση προσιτών οικονομικά κατοικιών και η ανακαίνιση κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας παραμένουν βασικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς στους οποίους η BayWa έχει ευρεία και διεθνή παρουσία και συνεπώς είναι ανθεκτική στις περίπλοκες συνθήκες της αγοράς που βλέπουμε σήμερα».

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο Γεωργικός Εξοπλισμός αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αύξησης των κερδών
Η υψηλή ζήτηση και οι θετικές εμπορικές ευκαιρίες κατέστησαν τους Τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Γεωργικού Εξοπλισμού μέρος των κύριων κινητήριων δυνάμεων πίσω από την ανάπτυξη των κερδών στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι εγχώριες και διεθνείς συναλλαγές σε γεωργικά προϊόντα επωφελήθηκαν από την αστάθεια στις παγκόσμιες ανταλλαγές σιτηρών, με τις τιμές να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις των γεωργικών εισροών μειώθηκαν από έτος σε έτος, όπως και οι επιχειρήσεις του Τομέα Ενέργειας που αφορούσαν καύσιμα και λιπαντικά, τα οποία θεωρούνται κορυφαίοι δείκτες παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ο Τομέας Παγκόσμιας Παραγωγής επωφελήθηκε από πιο σταθερές τιμές στον γερμανικό κλάδο μήλων, με τις υψηλότερες τιμές να είναι και πάλι δυνατές από τον Μάρτιο, μετά τις προωθητικές τιμές από τους λιανοπωλητές τροφίμων και τις υψηλές πωλήσεις μήλων. Από την άλλη πλευρά, το μεικτό ενδιαφέρον για προϊόντα υψηλής ποιότητας μεταξύ των καταναλωτών είχε δυσμενείς επιπτώσεις στα κέρδη, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι συνέπειές τους συνέχισαν να μειώνουν τα κέρδη στις διεθνείς συναλλαγές φρούτων. Αν και οι επιχειρήσεις που αφορούν την BayWa Bau Projekt GmbH προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, η δραματική μείωση των επενδύσεων σε οικιακές κατασκευές αντικατοπτρίζεται στη ζήτηση για οικοδομικά υλικά. Ως αποτέλεσμα, το EBIT στον Τομέα των Οικοδομικών Υλικών μειώθηκε δραματικά από έτος σε έτος. Ο επιχειρηματικός τομέας έχει λάβει άμεσα αντίμετρα, εστιάζοντας τις πωλήσεις στην ανακαίνιση κτιρίων.

Απόδοση μεμονωμένων τμημάτων

Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 3,0 δισ. € τους πρώτους έξι μήνες του έτους (1ο εξάμηνο του 2022: 2,7 δισ. €). Το EBIT ανήλθε σε 98,4 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 85,0 εκατ. €). Ο κύκλος εργασιών από το χονδρεμπόριο φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και την ηλεκτρική ενέργεια ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό το σταθερό αποτέλεσμα, παράλληλα με την πώληση έργων με συνολική παραγωγή 120 megawatt (MW). Η BayWa πιστεύει ότι αυτή η απόδοση θα συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας με συνολική παραγωγή 500 MW πριν από το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, το χαρτοφυλάκιο ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας (IPP) πρόκειται να αυξηθεί κατά 200 MW σε 1 gigawatt (GW).

Ενεργειακός Τομέας
Ο κύκλος εργασιών του ενεργειακού τομέα ανήλθε σε 1,3 δισ. € κατά την αναφερόμενη περίοδο (1ο εξάμηνο του 2022: 1,5 δισ. €). Το EBIT μειώθηκε όπως αναμενόταν και στάθηκε στα 9,3 εκατ. € μετά από έξι μήνες (1ο εξάμηνο του 2022: 20,6 εκατ. €). Ο ήπιος χειμώνας, η μειωμένη χρήση ενέργειας και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων μεταξύ των καταναλωτών μείωσαν τα κέρδη. Η BayWa πούλησε μεγαλύτερη ποσότητα πέλετ από έτος σε έτος, αλλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο επιχειρηματικός τομέας των λιπαντικών, ο οποίος συνδέεται στενά με τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, μειώθηκε κατά 15% από έτος σε έτος. Αντίθετα, η επέκταση του δικτύου των σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και των υποδομών ηλεκτρικής φόρτισης συνεχίζει να είναι ασυναγώνιστη. Εν όψει της επερχόμενης περιόδου θέρμανσης, η εταιρεία αναμένει αυξημένη ζήτηση για αντλίες θερμότητας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτός ο επιχειρηματικός τομέας θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από την αύξηση της εισφοράς CO2 στα ορυκτά καύσιμα, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση μία ελαφρά ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία, η BayWa προσδοκά επίσης βελτίωση του επιχειρηματικού τομέα λιπαντικών.

Τομέας Ομίλου Cefetra
Με κύκλο εργασιών ύψους 2,7 δισ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 3,1 δισ. €) και EBIT ύψους 30,3 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 36,6 εκατ. €), ο Όμιλος Cefetra κατέγραψε επιχειρηματική απόδοση άνω του μέσου όρου σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Τα κέρδη επιτεύχθηκαν με την επιτυχή αξιοποίηση των ευκαιριών εμπορίου δημητριακών και τη διατήρηση του επιχειρηματικού τομέα εξειδικευμένων προϊόντων σε σταθερό επίπεδο. Μετά τη λήξη της συμφωνίας εμπορίας δημητριακών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επίθεση της Ρωσίας στις ουκρανικές γεωργικές υποδομές, η κατάσταση στις διεθνείς γεωργικές αγορές πρόκειται να παραμείνει τεταμένη στο μέλλον. Ενώ οι αγορές δημητριακών εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένη αστάθεια ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η επιχείρηση εξειδικευμένων προϊόντων αποδεικνύεται ανθεκτική σε κρίσεις, με την BayWa να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα.

Τομέας Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων και Υπηρεσιών
Ο τομέας Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων και Υπηρεσιών σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 2,8 δισ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023 (1ο εξάμηνο του 2022: 3,0 δισ. €). Το EBIT ανήλθε σε 39,8 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 134,2 εκατ. €) και συνεπώς ήταν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η BayWa προχώρησε σε διακανονισμούς συμβάσεων δημητριακών με εγχώριες γεωργικές εμπορικές επιχειρήσεις σε ισχυρές τιμές, αλλά αντιμετώπισε απότομη πτώση του επιχειρηματικού τομέα γεωργικών εισροών. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιπασμάτων ήταν σημαντικά διαφορετικές από το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την αγορά πλήρως εφοδιασμένη με προϊόντα και τη ζήτηση μεταξύ των αγροτών να μειώνεται παρά τις μειούμενες τιμές. Η BayWa αναμένει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτήν την κατάσταση προς το παρόν.

Τομέας Γεωργικού Εξοπλισμού
Ο Τομέας Γεωργικού Εξοπλισμού πέτυχε νέα ρεκόρ, αναφέροντας κύκλο εργασιών ύψους 1,2 δισ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 1,0 δισ. €) και EBIT ύψους 43,9 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 35,1 εκατ. €). Η BayWa πούλησε περισσότερα από 6,6% νέα μηχανήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχει καλή αξιοποίηση της ικανότητας του επιχειρηματικού τομέα εξυπηρέτησης και ανταλλακτικών. Η BayWa αναμένει από τον Τομέα Γεωργικού Εξοπλισμού να διατηρήσει τη θετική του απόδοση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μόλις εκκαθαριστούν οι εκκρεμότητες παραγγελιών από το προηγούμενο έτος, η ζήτηση για γεωργικό εξοπλισμό θα ομαλοποιηθεί και πάλι στους επόμενους μήνες.

Τομέας Παγκόσμιας Παραγωγής
Ο Τομέας Παγκόσμιας Παραγωγής παρήγαγε κύκλο εργασιών ύψους 518,1 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 458,8 εκατ. €) παρά τις δύσκολες υποκείμενες συνθήκες. Το EBIT ανήλθε σε μείον 2,1 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 16,4 εκατ. €) κατά την αναφερόμενη περίοδο. Ο ισχυρός τροπικός κυκλώνας Gabrielle, που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία το Φεβρουάριο, κατέστρεψε μέρος της φετινής συγκομιδής μήλων. Ως αποτέλεσμα, 40% λιγότερα προϊόντα ήταν διαθέσιμα για εξαγωγή. Οι ελλείψεις στην προσφορά οδήγησαν σε αύξηση των τιμών. Στον γερμανικό κλάδο μήλων, οι υπερβολικές ποσότητες έχουν πουληθεί και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί ξανά. Ωστόσο, οι καταναλωτές παραμένουν απρόθυμοι σε ό,τι αφορά στα premium προϊόντα, ιδιαίτερα τα εξωτικά φρούτα. Η BayWa αναμένει από τον Τομέα Παγκόσμιας Παραγωγής να παράγει θετικά κέρδη για ολόκληρο το 2023, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο έτος. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στις προσδοκίες της αυξανόμενης ζήτησης στην Ασία και την επερχόμενη χριστουγεννιάτικη επιχειρηματική περίοδο, όταν οι πωλήσεις εξωτικών φρούτων παραδοσιακά αυξάνονται.

Τομέας Οικοδομικών Υλικών
Η απόδοση του Τομέα Οικοδομικών Υλικών αντανακλά τη συνολική κατάσταση στον τομέα των κατασκευών. Ο τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 978,8 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του έτους (1ο εξάμηνο του 2022: 1,2 δισ. €) καθώς και EBIT 0,7 εκατ. € (1ο εξάμηνο του 2022: 43,5 εκατ. €). Οι εμπορικές κατασκευές και οι κατασκευές υποδομών επωφελήθηκαν από την αύξηση των επενδύσεων, ενώ οι εγχώριες κατασκευές κατέρρευσαν υπό την πίεση υψηλών επιτοκίων και τη μείωση του δανεισμού. Αυτή η τάση επηρεάζει περισσότερο τη δομική μηχανική και την κατασκευή στέγης.
Ο επιχειρηματικός τομέας της BayWa έχει λάβει άμεσα αντίμετρα, εστιάζοντας τις πωλήσεις στον τομέα ανακαίνισης κτιρίων. Τέσσερις έως έξι στρατηγικά μη σχετικές τοποθεσίες θα υπόκεινται επίσης σε έλεγχο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, με πιθανότητα εκκαθάρισης ή πώλησης. Η BayWa πιστεύει ότι αυτή η λιτότητα δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς η ζήτηση για στέγαση και η ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων παραμένει αμείωτη. Αυτό φαίνεται επίσης στις προσδοκίες σχετικά με τη συνεισφορά κερδών της BayWa Bau Projekt GmbH. Παραμένει ανεπηρέαστη από την αδύναμη ανάπτυξη της οικιστικής κατασκευαστικής αγοράς και θα επιτύχει τους στόχους της φέτος. Συνολικά, η BayWa πιστεύει ότι ο Τομέας Οικοδομικών Υλικών θα καταγράψει αύξηση κερδών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η BayWa εξετάζει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές αναχρηματοδότησης - συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης αύξησης του όγκου των υφιστάμενων εκδόσεων ομολόγων - ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην κεφαλαιακή αγορά.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter