Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνομιλία Ομπάμα-Ερντογάν: «Ανάγκη αποκλιμάκωσης» μετά την κατάρριψη

obama erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ανακοίνωσε τη νύκτα η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους. Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το τζετ φαίνεται ότι καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν εντός της συριακής επικράτειας.

Όπως ανέφερε τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική τους συνομιλία οι Ομπάμα και Ερντογάν «συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών».

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προν την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αξιωματούχοι ΗΠΑ: Κατάρριψη εντός της συριακής επικρατείας

Όσον αφορά τα στοιχεία γύρω από την ίδια την κατάρριψη, νέες αναφορές αμερικανών αξιωματούχων δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η κατάρριψη έγινε την ώρα που το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν εντός της συριακής επικράτειας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλείται ανώνυμα το Reuters, η κατάρριψη έγινε αφού το μαχητικό βρισκόταν μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στον εντοπισμό του ίχνους θερμότητας του αεροσκάφους, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ανάλογη αναφορά μιλούσε για ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «για μερικά δευτερόλεπτα» πριν το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίψει το ρωσικό τζετ.

Ερντογάν: Δεν θέλουμε κλιμάκωση, το καταρρίψαμε εντός εναέριου χώρου

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στη συνέχεια την Τετάρτη, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, πως η Άγκυρα «δεν επιθυμεί κλιμάκωση» και πως υπερασπίστηκε την ασφαλειά της και «τα δικαιώματα των αδελφών μας» -κάνοντας προφανώς αναφορά στους Τουρκομάνους.

Επέμεινε ότι η κατάρριψη έγινε εντός τουρκικού εναέριου χώρου και η συντριβή μέσα στην συριακή επικράτεια.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το περιστατικό. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματα των αδελφών μας, ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μετανάστευσης» πρόσθεσε.

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter