Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η ECSA χαιρετίζει την έκτακτη σύνοδο για την ανθρωπιστική κρίση

lathrometanstes lemvos 1

Μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των Υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο χθες (20 Απριλίου), η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία χαιρέτισε την αυξημένη προσοχή που όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δίνουν στην ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο. Αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο 10 σημείων που υιοθετήθηκε ως αποτέλεσμα της φοβερής τραγωδίας που αφορά στην απώλεια εκατοντάδων ζωών στο Σαββατοκύριακο.

Η ECSA και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) χαιρέτισαν ιδιαίτερα την απόφαση για άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, η οποία είναι εκτός ελέγχου.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας της ECSA, Patrick Verhoeven, σχολίασε:

«Το μέγεθος της τραγωδίας στο Σαββατοκύριακο είναι άνευ προηγουμένου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν την καταστροφή που συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία συμφωνεί ότι είναι ζωτική ανάγκη να βρεθεί ένα μέσο για να παταχθεί το φαινόμενο αυτό, καθώς και τις πολύπλοκες ριζικές αιτίες αυτής της μαζικής μετανάστευσης -δια θαλάσσης- δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων.

Αλλά η επείγουσα και άμεση προτεραιότητα για τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι να αυξήσουν τους πόρους για την έρευνα και διάσωση πριν πεθάνουν χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Verhoeven, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική ιταλική έρευνα και διάσωση η οποία, προτού εκπνεύσει το περασμένο έτος, συντόνισε την διάσωση των περίπου 200.000 άτομα το 2014, εκ των οποίων 40.000 διασώθηκαν από τα εμπορικά πλοία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Peter Hinchliffe, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού Mare Nostrum.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter