Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Γραμμές Αδριατικής και Κρήτης: Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων φέρνει το σύστημα εμπορίας ρύπων

limanipatras

Ποδαρικό με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής κάνει το 2024 λόγω της ένταξης της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS).

Από αύριο το πρωί κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακος που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τα πλοία, εμπορικά και επιβατηγά εντός της ΕΕ θα μετριέται και θα καταβάλλεται για αυτό απλό την πλευρά της ναυτιλιακής εταιρείας ένα "δικαίωμα" στο χρηματιστήριο ρύπων. Η επιβάρυνση αυτή θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Στον ακτοπλοϊκό κλάδο, στην Ελλάδα έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους. Συνεπώς στην ακτοπλοΐα το EU ETS ισχύει από αύριο 1/1/2024 μόνο για τις γραμμές της Κρήτης και βέβαια για τις διεθνείς γραμμές που είναι στην περίπτωση της χώρας μας οι γραμμές της Αδριατικής.

Οι δυο ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν δρομολογημένα πλοία στις γραμμές της Αδριατικής, ο όμιλος Attica και ο Ιταλικός όμιλος Grimaldi ανακοίνωσαν ήδη τις επιβαρύνσεις για τα φορτηγά, ενώ ο όμιλος Attica και για τους επιβάτες. Όσον αφορά τις γραμμές της Κρήτης, Attica Group και Μινωικές Γραμμές που τις εξυπηρετούν θα προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες 15 ημέρες.

Οι προσαυξήσεις των δυο εταιρειών στα φορτηγά, κυμαίνονται ανάλογα τη γραμμή από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Μπάρι (και το αντίστροφο) μέχρι 5,70 ευρώ στη γραμμή. Στους επιβάτες ο όμιλος Attica Group ανακοίνωσε προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από 4-12 ευρώ ανάλογα την γραμμή.

Συνοπτική αλλά ολοκληρωμένη ήταν η ενημέρωση που παρείχε ο Όμιλος Attica, στους ναυτιλιακούς πράκτορες ανακοινώνοντας τις επιβαρύνσεις από το EU ETS.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όρισε την 1 η Ιανουαρίου 2024 ως ημερομηνία εφαρμογής του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emission Trading System - ETS) για τη ναυτιλία. Το ETS συμπεριλαμβάνεται στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Fit for 55" για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) και με μακροπρόθεσμο στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Η εφαρμογή του νέου κανονισμού προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων που καλύπτουν το 100% των εκπομπών αερίων τους σε ταξίδια εντός της ΕΕ και το 50% των εκπομπών τους σε ταξίδια, όπου είτε ο λιμένας αναχώρησης, είτε ο λιμένας άφιξης είναι εκτός της ΕΕ, για να αντισταθμίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα πλοία. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει μια τριετής περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα εμπορίας ρύπων ως ακολούθως:

- Το 2024 για το 40% των εκπομπών

-Το 2025 για το 70% των εκπομπών

-Το 2026 για το 100% των εκπομπών

Ο νέος περιβαλλοντικός κανονισμός θα ισχύσει από 01.01.2024 για τα επιβατηγά πλοία άνω των 5.000 κόρων ολικής χωρητικότητας που εκτελούν δρομολόγια σε νησιά άνω των 200.000 κατοίκων, καθώς και στις γραμμές που συνδέουν την Ελλάδα με άλλες χώρες.

Να διευκρινίσουμε ότι στην Ελλάδα έχει δοθεί εξαίρεση έως το 2029 στα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν λιμάνια νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους. Για την εταιρεία μας ο κανονισμός αυτός αφορά στις γραμμές Κρήτης και Αδριατικής. Η θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών EU ETS αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθώς η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει, τη χρηματιστηριακή αξία του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει.

Η συμμόρφωση με τις παραπάνω κανονιστικές υποχρεώσεις, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των πλοίων μας, συνεπώς η Κοινοπραξία ANEK - SUPERFAST, με γνώμονα το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους πελάτες της, υποχρεώνεται να θέσει σε ισχύ από 01.01.2024 το νέο περιβαλλοντικό τέλος, EU ETS, στα εισιτήρια φορτηγών οχημάτων, ανά διαδρομή, σε δρομολόγια των γραμμών Αδριατικής. Επισυνάπτεται λεπτομερής πίνακας με τις αντίστοιχες χρεώσεις.

Η χρέωση EU ETS θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως με βάση τις μέσες τιμές της αγοράς για τις εκπομπές CO2. Θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε τους πελάτες μας ότι η χρέωση EU ETS που συλλέγεται από την εταιρεία μας Κοινοπραξία ANEK - SUPERFAST αποδίδεται απευθείας στην ΕΕ ως μέρος της πληρωμής του ETS για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter