Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η νορβηγική εμπειρία στις ακτοπλοϊκές ηλεκτρικές συνδέσεις

0Ηλεκτρικό πλοίο

Τρόποι για την πρόληψη, τη μείωση και την απομάκρυνση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά εξετάστηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη φετινή έκθεση Ποσειδωνίων.
Στην εκδήλωση-σεμινάριο, που είχε ως κεντρικό σύνθημα η Νορβηγία και η Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους να καταπολεμήσουν τη θαλάσσια ρύπανση, αναδείχθηκαν εξαιρετικές προσπάθειες ελληνικών ιδρυμάτων και οργανισμών, αλλά και νέων, αλιέων και παράκτιων κοινοτήτων, καθώς και εφοπλιστών και πληρωμάτων πλοίων. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της νορβηγικής πρεσβείας, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η βιομηχανία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και την υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών προτύπων.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν να εμπνεύσει συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις, μέσω της ανάδειξης των διάφορων τρόπων με τους οποίους φορείς από τη Νορβηγία και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση.
Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ υπογράμμισε ότι η οικονομία των ωκεανών θα είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και απολύτως απαραίτητο μέρος της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομίας και ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Αυτό αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά μας: το μοντέλο κατανάλωσης, τον τρόπο χρήσης και επαναχρησιμοποίησης και τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων», σημείωσε και προσέθεσε ότι η χώρα του έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και επί του παρόντος λαμβάνει γρήγορα μέτρα για την επίλυση αυτής της πρόκλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Νορβηγία ξεκίνησε πρόσφατα την πρώτη πλήρως ηλεκτρική σύνδεση των φέρι και οι εταιρείες πλοίων εκσυγχρονίζουν τους στόλους τους, καθώς οι νορβηγικές αρχές έχουν απαιτήσει τεχνολογικές λύσεις μηδενικών εκπομπών για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Γκέλσταντ ενθάρρυνε μάλιστα την Ελλάδα να εξετάσει τις δυνατότητες και τα οφέλη που θα μπορούσαν να φέρουν τα «πράσινα οχηματαγωγά πλοία» από τον υψηλό αριθμό δρομολογίων στα νησιά.
Ο Στούρλα Χένρικσεν, επικεφαλής του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, μίλησε για τις προοπτικές της βιωσιμότητας του ωκεάνιου χώρου, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μπορεί να θέσει νέα πρότυπα που θα αλλάξουν την πορεία των εξελίξεων. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε» υπογράμμισε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «ότι τα περισσότερα, εάν όχι όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ωκεανούς έχουν τη ρίζα τους και τις λύσεις τους στην ακτή». Η δράση καθαρισμού των ωκεανών είναι πολύ σημαντική, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια για να σταματήσουμε νέα απορρίμματα στους ωκεανούς».
Η δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, διευθύντρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος Λασκαρίδη μίλησε για την ιστορία και τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης. Προτείνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη, την ανακύκλωση και τον καθαρισμό των πλαστικών αποβλήτων σε μια κυκλική οικονομία, ενθάρρυνε όλους να αναλάβουν δράση και περιέγραψε ορισμένες προτάσεις για την προσέγγιση του προβλήματος.
Ο δρ. Βασίλης Μαμαλούκας Φραγκούλης από την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος φώτισε στις προσπάθειες καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα.
Η εκτελεστική συντονίστρια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) Χριστιάνα Πρεκεζέ μίλησε για τις διάφορες πρωτοβουλίες του οργανισμού, στοχεύοντας. Ανάμεσα στα πολλά προγράμματα της, η Ένωση οργανώνει τακτικούς καθαρισμούς των παραλιών σε όλη την Ελλάδα με έντονη τη συμμετοχή νέων. Η κ. Πρεκεζέ έκλεισε την παρουσίασή της, προτρέποντας όλους να δεσμευτούν αυτό το καλοκαίρι για καθαρές θάλασσες και παραλίες.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι κορυφαίων στελεχών από νορβηγικές και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter