Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κάλεσμα στην ΠΝΟ για συνάντηση απηύθυναν οι ακτοπλόοι - UPD

PNO

Αναστάτωση σε τουρίστες ταξιδιώτες και ακτοπλοϊκές εταιρείες, αναμένεται να προκαλέσει η 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για την Τρίτη 30 Ιουνίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) απηύθυνε κάλεσμα στη διοίκηση της ΠΝΟ για συνάντηση προκειμένου να υπογραφούν οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας ναυτικών, η οποία όμως με σημερινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της απεργίας και με την προϋπόθεση να είναι ουσιαστική και βασική με κύρια επιδίωξη την εξέταση και επίλυση όλων των προβλημάτων.

Η ΠΝΟ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες της οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης της Τρίτης, ζητά την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εφαρμογή των ήδη υφισταμένων, που όπως αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται, αντιμετώπισης της ανεργίας και της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας, ενώ κάνει λόγο για υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών.

" Η απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 30 Ιουνίου πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε ναυτικού γιατί αφορά την ύπαρξη και επιβίωσή μας ως Ελλήνων εργαζομένων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία και μιλά για επερχόμενη χιονοστιβάδα αντεργατικών μέτρων και πολιτικών από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Εφοπλιστές και κυβέρνηση επιδιώκουν να υπονομεύσουν την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τρίτη 30 Ιούνη, που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, τονίζουν από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ) .

Η απεργία των ναυτικών, θα ξεκινήσει από τις 00:01 της Τρίτης 30 Ιουνίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα τη ίδιας ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΝ

"Στις δύσκολες μέρες που περνάει η Πατρίδα μας η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία φαίνεται ότι δεν έχει κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δραματικές επιπτώσεις της για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η απεργία η οποία έχει προκηρυχθεί για τις 30 Ιουνίου, η οποία θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες για την Ακτοπλοΐα μας και τους νησιώτες μας, οι οποίοι ήδη βιώνουν μία νέα κρίση, με τα πρώτα σημάδια της μείωσης της τουριστικής κίνησης να είναι εμφανή.

Σχετικά με το αίτημα της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμός μας έχει κατ' επανάληψη προσκαλέσει την ΠΝΟ για την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς αποτέλεσμα.

Στις κρίσιμες αυτές ώρες για την χώρα μας η αξίωση της ΠΝΟ για μισθολογικές αυξήσεις είναι τουλάχιστον προκλητική.

Ο Σύνδεσμός μας τιμά τους Έλληνες Ναυτικούς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, και για το λόγο αυτό, παρά την κρίση και σε αντίθεση με τα ισχύοντα για το σύνολο των υπολοίπων ελλήνων εργαζομένων, οι εργασιακές τους σχέσεις βασίζονταν σε ΣΣΕ, στις οποίες μάλιστα μέχρι το 2011 προβλέπονταν σημαντικές αυξήσεις των αποδοχών τους χωρίς διαφοροποιήσεις μέχρι σήμερα.

Το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών δεν μπορεί να λυθεί με την επιβάρυνση 57 Ακτοπλοϊκών πλοίων με κίνδυνο την αδυναμία δραστηριοποίησης τους και εν τέλει απομάκρυνσής τους από την ελληνική αγορά, όπως ακριβώς συνέβη με τις γραμμές της Αδριατικής όπου σήμερα δραστηριοποιούνται 5 Ελληνικά πλοία αντί των 25 την προηγούμενη δεκαετία.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω καλούμε για μία ακόμα φορά την ΠΝΟ, συναισθανόμενη την τεράστια ευθύνη της προς τους νησιώτες, τους ναυτικούς μας, αλλά και την Ελληνική Κοινωνία που πλήττεται πανταχόθεν, για την υπογραφή/ανανέωση της ΣΣΕ και την άμεση αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης της 30/6".

 

H Π.Ν.Ο. προετοιμάζεται

 

H Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης της 30-06-2015.

Τα οξυμμένα και καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ναυτεργατών, δηλαδή τα της υπογραφής νέων ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, της εφαρμογής των ήδη ισχυουσών, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα με την σιωπηρή ανοχή και στην ουσία σύμπλευση των λιμενικών αρχών, της συνεχιζόμενης μη πληρωμής των δεδουλευμένων των πληρωμάτων στις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες, της όξυνσης της ανεργίας στον χώρο μας, η οποία και έχει ξεπεράσει το 50%, των πολλαπλών προβλημάτων σε βάρος της ναυτεργασίας αλλά και της ασφάλειας των ίδιων πλοίων και των επιβατών, από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, της συνεχούς υποβάθμισης των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών κ.τ.λ. δεν αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο, παρά μόνο περαιτέρω συνέχιση και ενδυνάμωση του απεργιακού αγώνα.

Η απεργιακή κινητοποίηση της 30 Ιουνίου πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε ναυτεργάτη γιατί αφορά την ίδια την ύπαρξη και επιβίωσή μας ως Ελλήνων εργαζομένων.

Τα συνεχή χτυπήματα και η συνεχής υποβάθμιση των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών δεν αφήνουν περιθώρια άλλων επιλογών.

Όλοι σαν μια γροθιά πρέπει να δώσουμε την απάντηση που ταιριάζει και προς την εργοδοτική πλευρά και προς την κατεύθυνση του Υπουργείου.

Και όσον αφορά το κάλεσμα του Συνδέσμου των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ) για συνάντηση προκειμένου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν έχει καμία αντίρρηση για τη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της απεργίας και με την προϋπόθεση ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ και με βασική και κύρια επιδίωξη την εξέταση και επίλυση προβλημάτων.

Ο αγώνας της ΠΝΟ δεν αφορά μόνο τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές διεκδικήσεις και αιτήματα, αλλά αφορά την ίδια την δικαίωση και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ναυτεργατών, ως εργαζομένων και συνταξιούχων και ως ελευθέρων ατόμων στην κοινωνία μας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter