Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κυριάκος Μάγειρας: Η Attica κατέβηκε στο γήπεδο για τον αγώνα αναγέννησης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας- Ζήτησε Ταμείο επενδύσεων για την ακτοπλοΐα

atticaonex

Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε πριν λίγο στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ της Attica Group και της ΟΝΕΧ για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου του ομίλου, που υπό την "ομπρέλα" της έχει ένα στόλο από 45 πλοία.

Το μνημόνιο αφορά έργο που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο ομίλων θα έχει διάρκεια 10 ετών και θα αφορά το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος που έχει βάλει μπροστά η Attica Group, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου της. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, τόσο τις επισκευαστικές εργασίες των πλοίων και τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τους αλλά και -το πιο σημαντικό- και τη ναυπήγηση νέων πλοίων.

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Για μια σημαντική συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Είναι το ξεκίνημα μιας φωτεινή σελίδα για τα ναυπηγεία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για να καταστεί η Ελλάδα ναυπηγικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο κ. Σκρέκας. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η ONEX αναλαμβάνει να εκτελέσει το ναυπηγικό πρόγραμμα της Attica Group, ύψους 1 δισ. για τα επόμενα 10 χρόνια στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τη ναυπήγηση νέων πλοίων στα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ.

Για μια μεγάλη εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως η συμφωνία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Για μια ιστορική συμφωνία που «είναι στην ουσία η έναρξη της βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της Ελλάδας έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Πρόκειται για μία «ημέρα δικαίωσης για εμάς και του εργαζομένους των ναυπηγείων» τόνισε ο κ. Ξενοκώστας προσθέτοντας πως θα έρθουν και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες.
Ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, σημείωσε πως ο όμιλος αποφάσισε να «μην παίξει το ρόλο του προπονητή της εξέδρας» σε αυτόν το αγώνα αναβίωσης της ελληνικής ναυτπηγικής βιομηχανίας αλλά να «κατέβει στο γήπεδο» και να δώσει ότι μπορεί στην ελληνική οικονομία. «Σκοπός μας είναι να έχουμε μια συμφωνία win-win για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Μάγειρας σημειώνοντας παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Παπαθανάση, πως απαιτείται η δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων αποκλειστικά για την ακτοπλοΐα που θα αξιοποιεί και κοινοτικά κονδύλια, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τον σκοπό αυτό. Ο χρόνος πιέζει», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ μέχρι το 2026 προγραμματίζει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των πλοίων του. Από αυτά πάνω από 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα πλοία της ΑΝΕΚ. Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται η εγκατάσταση συστημάτων πλυντρίδων καυσαερίων (scrubbers) που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μηχανές των πλοίων αλλά και συστημάτων για την ηλεκτρική σύνδεση των πλοίων στα λιμάνια (cold ironing). Σε δεύτερη φάση, θα προχωρήσει και η εγκατάσταση μηχανών διπλής καύσης σε επιλεγμένα πλοία αλλά και η ναυπήγηση καινούργιων πλοίων που θα καλύπτουν στο σύνολό τους τα νέα περιβαλλοντικά στάνταρ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter