Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι πύραυλοι «εκτοξεύουν» το βαρέλι - Χ. Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα

petrelaio 00

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές που θα ανοίξουν σε λίγες ώρες βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να διακριβώσει τις τάσεις των πετρελαιοειδών μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν. Οικονομικοί παρατηρητές και αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η τιμή του βαρελιού θα φτάσει ή ακόμη και ξεπεράσει τα 100 $ . Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και από το πόσο αυτή θα επηρεάσει την απρόσκοπτη διέλευση των τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου στα στενά του Ορμούζ, συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους ειδικοί της αγοράς. Ο κίνδυνος μιας άμεσης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είχε ήδη προεξοφληθεί στις τιμές του πετρελαίου, γι’ αυτό και το Brent αυξήθηκε κατά 3,5% από τις αρχές του μήνα ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο ανέφερε το Bloomberg σημειώνοντας πως ότι έως τώρα η αντίδραση των τιμών πετρελαίου σε επιθέσεις των Χούθι σε πλοία γύρω από τις ακτές της Υεμένης, ήταν περιορισμένη, καθώς αυτές δεν στόχευαν άμεσα σε αποστολές φορτίων ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι από τα στενά του Ορμούζ διεξάγεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, γι’ αυτό αν η ένταση κλιμακωθεί και επηρεαστεί η διέλευση των τάνκερ, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το ασφάλιστρο κινδύνου και οι τιμές του γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και τον πληθωρισμό.

Χ. Θεοχάρης: Δεν θα δεχτούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις στα καύσιμα

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».
«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Τώρα τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης. Εμείς από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε λέγοντας ότι «η Πολιτεία, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter