Τετ08172022

Last updateΠεμ, 18 Αυγ 2022 7am

«EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» Τελετή λήξης

0Embed

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2022, ολοκληρώθηκε η έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: η πλωτή έκθεση» με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821. Το γεγονός εορτάστηκε με τελετή που έλαβε χώρα στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης (ευγενώς διατεθέν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) στο Παλαιό Φάληρο, εμπρός από το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ».
Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς. Φιλοξενήθηκε στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS), το οποίο διέπλευσε το Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου επισκεπτόμενο 14 νησιά και μεταφέροντας κειμήλια, όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, το Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα.
Τα νησιά, τα οποία επισκέφθηκε η πλωτή έκθεση, σε μία συνολική διαδρομή 640 ναυτικών μιλίων, ήταν, κατά τη σειρά του δρομολογίου: η Χίος (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, τα Ψαρά, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την τρίτη εβδομάδα του ταξιδιού, η προγραμματισμένη προσέγγιση στην Άνδρο δεν πραγματοποιήθηκε. Σε όλα τα λιμάνια κατάπλου της πλωτής έκθεσης, η υποδοχή του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης και συγκινητική, με τον αριθμό των επισκεπτών να ανέρχεται στις 4.000.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τιμώμενα πρόσωπα τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος, οι Αντιναύαρχοι Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και Γεώργιος Αλεξανδράκης ΛΣ, η κ. Μαριέττα Μινώτου, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.
Μία πρώτη αποτίμηση της συνολικής δράσης έκανε η κ. Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία ήταν επικεφαλής, από την πλευρά του ΕΙΜ, σε όλη τη διάρκειά της.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία της κ. Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία και έκανε ομιλίες σχετικές με την Επανάσταση του ΄21 στα περισσότερα νησιά που επισκέφθηκε η Έκθεση.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο ανασκόπησης των κυριότερων στιγμιότυπων της Έκθεσης καθ’ όλη τη θαλασσινή διαδρομή της.
Εκ μέρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» απονεμήθηκαν αναμνηστικοί θυρεοί στους τιμώμενους Αρχηγούς και στον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.
Τον συντονισμό είχε αναλάβει η δημοσιογράφος κ. Μαρία Βασσάρα.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ο Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Lodge, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός και νυν Βουλευτής κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σπυρίδων Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών Πειραιώς και Παλαιού Φαλήρου, δημοσιογράφοι και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

Χαιρετισμός Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου

«Αξιότιμοι, αξιοσέβαστοι και φίλτατοι προσκεκλημένοι παριστάμενοι και παρακολουθούντες αυτήν την ξεχωριστή τελετή,

Καλησπέρα σας.

Είμαι ευγνώμων στο Θεό που μας αξίωσε με την πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και τη βοήθεια της Τράπεζας Πειραιώς να πραγματοποιήσουμε αυτό το μοναδικό προσκύνημα στα νησιά του Αιγαίου. Ευχαριστώ επίσης και όλους και όλες από εσάς που κατά κάποιο τρόπο συνετελέσατε στην ευόδωση αυτής της αιγιακής μας «Αργοναυτίας» ακόμα και με την τιμητική σας παρουσία εδώ απόψε.

Αγαπητοί μου κύριοι Αρχηγοί, που είστε τα τιμώμενα πρόσωπα,

Πριν παραξενευτείτε που απέφυγα την γειτνίαση και τις χειραψίες μαζί σας, όπως θα όφειλα, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας δηλώσω ότι από τις χιλιάδες των επισκεπτών που συναντήσαμε σε αυτήν τη μοναδική, νησιωτική μας Οδύσσεια είχα την χαρά και την τιμή να εναγκαλιστώ με τουλάχιστον 500 από αυτούς. Κάτι που σαν Χιώτης και ναυτικός το έκανα με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία.

Η επαφή αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την αυθεντικότητα του Έλληνα της νησιωτικής επαρχίας και να καταλήξω ότι στο τέλος της γραφής αυτόχθονες και επισκεπτόμενοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο κράμα.
Οι αντιπροσωπευτικότεροι τύποι των κατοίκων των ναυτότοπων που συναντήσαμε σε αυτή την συγκεκριμένη αιγιακή μας Οδύσσεια ακούνε στο όνομα Μαρία. Η εκλεκτή και πολυαγαπημένη μας Μαρία Ευθυμίου που χωρίς να το ξέρει και χωρίς να το θέλει τα περιλαμβάνει όλα.

Η μικρή Μαρία Μαστοροπούλου που κάθεται δίπλα μου κατάγεται από τα Κρέστενα, ανθυποπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, της οποίας το σπίτι κάηκε πριν από μέρες και όταν το έμαθα και την προέτρεψα να επιστρέψει αρνήθηκε πριν ολοκληρώσει την παρούσα εθελοντική, εκπαιδευτική αποστολή: το μόνο που μου ζήτησε είναι να μπαρκάρει αμέσως σε καράβι για να συμβάλλει στις δυσκολίες της εννεαμελούς της οικογένειας. Αυτή, είστε, είμαστε οι απόγονοι των ηρώων της θάλασσας και της στεριάς που μας απελευθέρωσαν.

Η συνειδητοποίηση αυτής της βαριάς και ευλογημένης κληρονομιάς μας γεμίζει ρίγη, Πατριωτισμού, ψυχικής ευφορίας και βαθειάς και άπειρης ευγνωμοσύνης, για αυτούς που με τις θυσίες, τους αγώνες, τους θριάμβους και τα παθήματά τους μας χάρισαν τη λευτεριά και μας έφεραν στο... «Μέγα το της θαλάσσης κράτος»

Χρωστούμε σ’ αυτούς
που ήρθαν, πέρασαν,
θα’ ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι και οι νεκροί.

Ζήτω το Ναυτικό μας, Ζήτω η Πατρίδα μας!
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!».

Χαιρετισμός Προέδρου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιου Η. Μητρόπουλου

«Κυρία Υφυπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Κυρία Υφυπουργέ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
Κύριε Πρέσβυ του Ηνωμένου Βασιλείου,
Πρώην Υπουργοί: κ. Γιάννη Μανιάτη και Ναύαρχε κ. Ευάγγελε Αποστολάκη,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,
Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,
Κύριοι Βουλευταί,
Κύριε πρώην Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
Κύριε πρώην Αρχηγέ Στόλου,
Κύριε Κεντρικέ Λιμενάρχα Πειραιώς,
Κυρία Α’ Αντιπρόεδρε της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος,
Κύριε Πρόεδρε της Τράπεζας Πειραιώς,
Κυρία Πρόεδρε του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος,
Κυρία Πρόεδρε της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών Πειραιώς και Παλαιού Φαλήρου,
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Αγαπητοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» ̶ Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Καπτά Παναγιώτη Τσάκου και του ΔΣ του Ιδρύματος, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμά γιά την παρουσία σας στη σημερινή τελετή λήξης της επετειακής πλωτής έκθεσης «Επαναcύσταση ̓21» – μιάς καινοτόμου και πρωτοποριακής έκθεσης που, με συνοδοιπόρο και συνταξιδιώτη μας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και με τη σύμπραξη της Τράπεζας Πειραιώς, φέρνουμε σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Νικολάου, σε αίσιο πέρας.
Όταν, πριν 6 χρόνια, επισκέφτηκε το Ίδρυμα μας αντιπροσωπεία του ΕΙΜ, υπό τον τότε Γενικό Γραμματέα αείμνηστο Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν, γιά να μας προτείνουν συνεργασία γιά την οργάνωση της Πλωτής Έκθεσης τη λήξη της οποίας γιορτάζουμε σήμερα, η αντίδραση του Καπετάνιου υπήρξε αυθόρμητη και καθοριστική: «Αποδεκτή η πρόταση σας. Ευχαριστούμε που μας προτάξατε κι εγώ θ’ ακολουθήσω προσωπικά την Έκθεση σ’ όλη της τη διαδρομή». Το είπε και το ‘κανε, αφού απ’ όλα τα συμμετασχόντα στο Ταξείδι-Προσκύνημα Μέλη του Ιδρύματος, του ομιλούντος μη εξαιρουμένου, ακολούθησε, γιά το μεγαλύτερο διάστημα, το ξετύλιγμα της, κατευθύνοντας και συμβουλεύοντας, όταν και όπου χρειαζόταν. Ευχαριστούμε το Θεό που μας ευλόγησε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε τότε, να περιφέρουμε με ασφάλεια, σ’ ένα Πέλαγος που δεν φημίζεται γιά τις μπουνάτσες του το καλοκαίρι, τα αξετίμητα κειμήλια του ΕΙΜ και να τα επιστρέψουμε σήμερα στο Μουσείο άθικτα και αβλαβή.
Κατά συνέπεια, η δημόσια έκφραση ευχαριστιών στους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, από της Προέδρου κυρίας Φανής Μαλλούχου μέχρι και του τελευταίου επιμελητή – συντηρητή και της συμπράττουσας Τράπεζας Πειραιώς, υπό τον Πρόεδρο της κύριο Γεώργιο Χαντζηνικολάου, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να εξάρουμε την αρμονική και αγαστή συνεργασία που είχαμε όλο το διάστημα των 37 ημερών που κράτησε το ταξείδι, στη διάρκεια των οποίων αρμενίζαμε σε μία συνολική διαδρομή 640 μιλίων, πλέοντας σε 14 Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και υποδεχόμενοι στο προ ημών ιστιοφόρο «Μάνια» (το εκπαιδευτικό σκάφος του Ναυτικού μας Λυκείου, το οποίο φιλοξένησε την Έκθεση) περισσότερους από 4.000 επισκέπτες.
Τα νησιά, τα οποία επισκεφθήκαμε, και στα οποία γίναμε ενθουσιωδώς δεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες, ήσαν, κατά τη σειρά του δρομολογίου: η Χίος (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Άγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, τα Ψαρά, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Ύδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που συναντήσαμε την Τρίτη εβδομάδα του ταξειδιού, δεν προσεγγίσαμε στην προγραμματισμένη Άνδρο και, γι’ αυτό, ζητούμε συγγνώμη από τους φίλους Ανδριώτες.
Η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της Πλωτής Έκθεσης έγκειτo στο γεγονός ότι, ενώ, γιά να δει κάποιος μιά οποιαδήποτε έκθεση θα πρέπει να πάει στο χώρο που την φιλοξενεί, συνήθως σε μία μεγαλούπολη (Αθήνα, Θ/νίκη...), στη περίπτωση της δικής μας, αντί οι κάτοικοι των νησιών που επισκεφθήκαμε να ταξιδέψουν στην έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα γιά να δουν και θαυμάσουν τα εκθέματα της δικής μας, πήγε η Έκθεση στα λιμάνια τους, σχεδόν έξω από τη θύρα του σπιτιού των, προκαλώντας τους να την επισκεφθούν.
Η Οδύσσεια μας στο Αιγαίο μας επεφύλασσε μιά ανεπανάληπτη περιήγηση κί ένα ιερό προσκύνημα στους μπαρουτοκαπνισμένους ναυτότοπους της χώρας μας που έδωσαν, μαζύ με τους στεριανούς συμπολεμιστές τους, το αίμα και την ψυχή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και περήφανοι πολίτες ενός Κράτους που τελικά πήρε τη θέση του, ίσο μεταξύ ίσων, μεταξύ των Κρατών της Ευρώπης ̶ Κρατών που, όταν ξεκίνησε και στην πορεία της η Επανάσταση, απεφάσιζαν γιά την τύχη μας. Το ταξείδι απλόχερα γέμισε, όλους εμάς που είχαμε την καλοτυχία να συμμετάσχουμε στο ξετύλιγμα των ποικίλων φάσεων του, με πρωτόγνωρη χαρά, αγαλλίαση και ανάταση ψυχής – με αποκορύφωμα τον είσπλου, πριν 4 ημέρες, του «Μάνια» και των συνοδευόντων σκαφών “Christianne B” και «Άτοκος» στο λιμάνι της Ύδρας, όπου, υπό τις κωδωνοκρουσίες της Ιεράς Μητρόπολης, μας υπεδέχθησαν ο κλήρος και οι τοπικές Αρχές.
Οργώνοντας, γιά πάνω από ένα μήνα, το Αιγαίο, επισκεφθήκαμε ιερά, ακριτικά, ξερόβραχα και ανεμοδαρμένα νησιά, τα περισσότερα των οποίων ακριτικά, που σφύζουν από πατριωτισμό και πίστη στα ιερά και όσια της πατρίδας. Επιδίωξη μας ήταν να μεταφέρουμε την ψυχή της Επανάστασης στα νησιά του δρομολογίου μας αποσκοπώντας όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης του Αγώνα των ηρωικών μας προγόνων αλλά και στην τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, σε μία εποχή και σε ένα πέλαγος όπου αμφισβητούνται, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου και ηθικής, η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Κλείνοντας, σήμερα, το τελευταίο κεφάλαιο της Οδύσσειας μας, αισθανόμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, και αναζωογονημένοι, από τα αγνά αισθήματα αγάπης και φιλίας, με τα οποία, χωρίς εξαίρεση, μας περιέβαλλαν οι κάτοικοι και οι αρχές των νησιών που επισκεφθήκαμε και από τα έκδηλα σημάδια πατριωτισμού και ψυχικής ευφορίας που εισπράξαμε παντού. Τους ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας.
Το φιλόδοξο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα της Έκθεσης το αφιερώσαμε στους, πριν 200 χρόνια προγόνους των σημερινών Αειναυτών Ελλήνων που, στις μέρες μας, στελεχώνουν ένα αήττητο Πολεμικό Ναυτικό, ένα ακαταπόνητο Λ.Σ. και ένα στόλο 5.500 ελληνόκτητων εμπορικών πλοίων. Σ΄αυτούς που, με δίψα και φλόγα άσβεστη γιά λευτεριά και ανεξαρτησία, πολέμησαν και νίκησαν έναν αλλαζόνα εχθρό που διέθετε στόλο υπέρτερο του δικού μας σε αριθμό και μέγεθος πλοίων – στους απαράμιλλους ναύτες του Αιγαίου: Ναυάρχους, καπεταναίους, γεμιτζήδες, πυρπολητές. Σ’ αυτούς τους ήρωες, επώνυμους και αφανείς, και στα κειμήλια τους, τα οποία, με περισσή φροντίδα, αγάπη και επαινετή επιμέλεια, έχει συγκεντρώσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε και σ’ αυτούς που φυλάνε, στις δύσκολες συγκυρίες των καιρών μας, τις Αιγαιακές Θερμοπύλες της πατρίδας μας και των οποίων η ηγεσία σήμερα τιμά την τελετή μας: στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο κ. Στυλιανό Πετράκη και τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη – τα τιμώμενα πρόσωπα της σημερινής τελετής. Υπό την καθοδήγηση τους, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πλαισίωναν τα σκάφη της Έκθεσης στις ανά το Αιγαίο περιπλανήσεις τους προσδίνοντας ιδιαίτερη αίγλη και βαρύτητα στο ξετύλιγμα της. Καλύτερο τρόπο να τιμηθή η μνήμη του Κωνσταντή Κανάρη, του Ανδρέα Μιαούλη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους και των συντρόφων συμπολεμιστών τους στη γνώση ότι προσωπικά τους αντικείμενα και εργαλεία έκαναν το γύρο του Αιγαίου συνοδείᾳ πλοίων ενός Ναυτικού, Πολεμικού και Εμπορικού και μιάς Ακτοφυλακής που εκείνοι θεμελίωσαν και δόξασαν δεν θα μπορούσε να σκεφθή κανείς.
Ελπίζουμε κι’ ευχόμαστε η Έκθεση (που, όταν την ωραματισθήκαμε, δεν φανταζόμαστε σε πόσο ριψοκίνδυνο και, εν πολλοίς, απρόβλεπτο εγχείρημα θα εξελισσόταν) να τύχη της αναγνώρισης και εκτίμησης των απανταχού Ελλήνων και να πάρει τη θέση που της αξίζει και δικαιούται μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίσθηκαν και υλοποιήθηκαν, πέρσι και ̓φέτος ώστε η σημερινή Ελλάδα, ορθοπλωρούσα και ευημερούσα, ν’ αποδώσει φόρο τιμής τον δέοντα σ’ αυτούς στις θυσίες των οποίων οφείλουμε εμείς σήμερα το μέγιστο προνόμιο να είμαστε πολίτες ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους. Μεταξύ αυτών, οι πολεμιστές της θάλασσας κατέχουν δεσπόζουσα θέση και είναι αυτοί που η Έκθεση μας απέβλεπε να τιμήσει στη θάλασσα που ώργωσαν και που τους δόξασε.
Κάθε επίσκεψη στα νησιά του δρομολογίου μας συνωδευόταν από μία τελετή που ωργάνωναν οι τοπικές Αρχές και η οποία περιελάμβανε χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών και μία ομιλία. Τις περισσότερες των ομιλιών έκανε η Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κυρία Μαρία Ευθυμίου. Η Κυρία Ευθυμίου, η «Μαρία μας», όπως κατέληξε να είναι γιά μας, πρόθυμη, ακούραστη, χαρισματική και συναρπαστική, μας χάρισε στιγμές ευφορίας και ψυχικής ανάτασης με τις ομιλίες της – σε βαθμό που, κάθε φορά, που σηκωνόταν να μιλήσει, ευχόμαστε να μη τελειώσει και που, όταν μας άφισε, μετά τη Σύρο (όπου η ομιλία της κράτησε, χωρίς διακοπή, όσο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας!...) λόγῳ ανειλημμένων υποχρεώσεων της στο κέντρο, μας έλειψε και την αναζητούσαμε. Εκ μέρους όλων μας τις απευθύνω θερμές ευχαριστίες. Χωρίς εκείνη, η «Επαναcύσταση ̓21» δεν θα είχε γνωρίσει την επιτυχία με την οποία πιστώνεται. Με όσα σας είπα γιά τη Μαρία, αντιλαμβάνεσθε, υποθέτω, την ανυπομονησία, με την οποία περιμένουμε να την ακούσουμε σε λίγο όταν εκφωνήσει το Κύκνειο Άσμα της γιά λογαριασμό της Πλωτής Έκθεσης.
Την θέση της Μαρίας στις τελετές στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στο Πόρο και στην Αίγινα πήραν οι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ναυτικής Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού Πλωτάρχες Παναγιώτης Γέροντας και Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά γιά τη πολύτιμη συμβολή τους. Όσα είπαν γιά τα έπη που έγραψαν η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά και οι άλλοι ναυτότοποι της Ελλάδας μας άφισαν, γιά να δανειστώ, τη λέξη του Καπετάνιου, έκθαμβους!
Θα ήταν παράλειψη, στη λίστα των ευχαριστιών μας, να μη περιλάβω και τα πληρώματα των τριών σκαφών της Πλωτής Έκθεσης καθώς και τις δημοτικές και λιμενικές αρχές σε όλα τα νησιά που επισκεφθήκαμε για την πρόθυμη βοήθεια τους διευκόλυνσης του «Μάνια» και των συνοδών του σκαφών στους καταπόπλους τους.
Η διάθεση, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης γιά την τέλεση της τελετής εκτιμάται όλως ιδιαιτέρως. Και μόνο η θέα του προ ημών θρυλικού θωρηκτού που, ένα αιώνα πριν, συνετέλεσε τα μέγιστα στο διπλασιασμό της έκτασης της Χώρας μας κατάγοντας δύο θριαμβευτικές νίκες σε ισάριθμες ναυμαχίες στο Βόρειο Αιγαίο, προσδίδει αίγλη στην τελετή ενώ υποβάλλει σκέψεις εθνικού μεγαλείου.
Last but not least, as we say in the Old Albion, θα ήθελα να ευχαριστήσω την καταξιωμένη και δημοφιλή από την ιδιαίτερα πετυχημένη σειρά των «Ελλήνων Αειναυτών», Κυρία Μάρω Βασσάρα, που πρόθυμα δέχτηκε ν’ αναλάβει το ρόλο συντονιστή της τελετής. Ευχαριστώ Μάρω!
Με τις, από καρδιάς, εκ νέου ευχαριστίες μας γιά την παρουσία σας στη σεμνή αυτή τελετή, ευχόμαστε σε όλους σας υγεία και καλό καλοκαίρι. Είθε οι παρακαταθήκες του ̓21 και τα διδάγματα που αντλεί κανείς μελετώντας την Ιστορία του να είναι οδηγός μας στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες και στο μέλλον.
Ευχαριστώ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter