Παρ07122024

Last updateΠαρ, 12 Ιουλ 2024 9pm

Στ. Γκίκας: Τα δημοσιεύματα για pushbacks κατευθύνονται από γνωστά κέντρα

0ΓκιΒουλ

"Εμείς δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Το να υιοθετούμε ακρίτως κάθε δημοσίευμα εναντίον της χώρας μας για pushbacks, εκφεύγει από την ορθή προσέγγιση και διαδικασία" ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι "το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στις πρόνοιες αυτών των διεθνών συμβάσεων. Το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς".
Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι "το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από την εποχή που ξέσπασε η μεταναστευτική προσφυγική κρίση, έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές. Καταμετρημένες μία - μία". "Μόλις χθες - πρόσθεσε - σε ένα σοβαρότατο περιστατικό έρευνας και διάσωσης, 283 ψυχές στοιβαγμένες σε ένα σαπιοκάραβο νότια της Γαύδου, διασώθηκαν από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα".
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι "δεν περιποιεί τιμή για Έλληνα βουλευτή να υιοθετεί ακρίτως σωρεία δημοσιευμάτων, τα οποία κατευθύνονται από γνωστά κέντρα και στρέφονται εναντίον της χώρας. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την σημαία μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό επί τριάντα χρόνια και έχει λάβει μέρος σε σωρεία διασώσεων".
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι "το Λιμενικό Σώμα, η ακτοφυλακή, δεν διασώζει μόνο ζωές αλλά συλλαμβάνει και διακινητές - και μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πλέον των 3.000 διακινητών". Διαβεβαίωσε ότι όλα τα δημοσιεύματα αξιολογούνται, και όπου χρειάζεται να γίνουν έρευνες γίνονται, όπως για το τραγικό περιστατικό στην Πύλο, όπου αυτή την στιγμή διενεργείται από το ναυτοδικείο προκαταρτική εξέταση. Και το Λιμενικό Σώμα έχει στείλει όλο το υλικό για αξιολόγηση και αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της προκαταρτικής εξέτασης. Επίσης, και ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει την δική του ανεξάρτητη έρευνα, πάλι με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, όπου και εδώ αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα που θα υπάρξει. Και σε όποιες περιπτώσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν".
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι "η Ελλάδα εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρώτη σε ψήφο στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, ο οποίος έχει εκδώσει και τα διεθνή στάνταρ για τον τρόπο διεξαγωγής της θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Αυτό είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύει την διεθνή αναγνώριση και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσουμε το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις συμβάσεις. Αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η προσπάθεια που καταβάλλουμε διαχρονικά, όχι μόνο για να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, που είναι υποχρέωση, γιατί υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αλλά και κυρίως στο να προστατεύσουμε ζωές ανθρώπων, που - ναι - αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter