Τρι12052023

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Frontex: Αποτελεσματική συνοριοφυλακή, με σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα

0frontex uniform

Η επιτροπή του Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα Πέμπτη σχέδιο ψηφίσματος με 45 ψήφους υπέρ, 7 κατά και καμία αποχή, ολοκληρώνοντας τη διερευνητική έρευνα της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο Frontex θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επενδύοντας σε κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό για τέτοιες επιχειρήσεις. Όσον αφορά το ναυάγιο της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, οι ευρωβουλευτές προσδοκούν την πλήρη συνεργασία του Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.
Συνεχιζόμενες ανησυχίες για Ελλάδα, Λιθουανία και Ουγγαρία
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους σοβαρούς και επίμονους ισχυρισμούς που διατυπώνονται κατά των ελληνικών αρχών, σε σχέση με επαναπροωθήσεις και άσκηση βίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ο Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε απλή παρακολούθηση και επιτόπου παρουσία σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, εκφράζοντας τη λύπη τους που αυτό δεν έχει γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι στιγμής. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Λιθουανία μετά την απόφαση του Δικαστηρίου (C-72/22) και συνιστούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προστασία των αρχών και των αξιών της ΕΕ. Όσον αφορά τη συνεργασία με τις ουγγρικές αρχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν άμεση αναστολή της στήριξης για επιχειρήσεις επιστροφής από την Ουγγαρία.
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ευρωβουλευτές επαινούν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός βοηθώντας τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα στην ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την ανάπτυξη περίπου 500 αξιωματικών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία, καθώς και την αποστολή περισσότερων από 50 αξιωματικών στη Μολδαβία.
Διοίκηση του Οργανισμού
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν αλλαγή στην νοοτροπία του Frontex όσον αφορά τον σεβασμό των αρχών και των αξιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εσωτερικές διαδικασίες και της λογοδοσίας έναντι του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή 36 από τις 42 συστάσεις της ομάδας ελέγχου του Frontex και προτείνουν συγκεκριμένες περαιτέρω δράσεις.
Το σχέδιο ψηφίσματος θα υποβληθεί για συζήτηση και ψηφοφορία σε μελλοντική σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter