Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τα ζητήματα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και του μεταναστευτικού θέτει στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ, ο Γ. Γεραπετρίτης

0Γεραπ3

Στο Τολέδο της Ισπανίας βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύρια θέματα συζήτησης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και τον Νίγηρα, στη σκιά και των τελευταίων εξελίξεων μετά το πραξικόπημα στην Γκαμπόν.
Η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, η δημογραφική έκρηξη, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση, σε σχέση και με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, στο οποίο είχαμε σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών όπως τα πραξικοπήματα στο Νίγηρα, το Μάλι και την Γκαμπόν, αλλά και ανατρεπτικών ενεργειών όπως εκείνες της Wagner και των τρομοκρατικών ισλαμιστικών ομάδων, τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν έντονες ανησυχίες και στην χώρα μας και για αποσταθεροποίηση της Λιβύης (και αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Μεσόγειο), αλλά και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον κόλπο της Γουινέας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και τη μεταναστευτική διάσταση του θέματος και θα εκφράσει τις ανησυχίες της Ελλάδας στους ομολόγους του.
Η Ελλάδα έχει και μάτια και παρουσία σε όλες αυτές τις εξελίξεις στην Αφρική, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter