Δευ11282022

Last updateΔευ, 28 Νοε 2022 7pm

ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μεϊμαράκης: Πόσους μετανάστες πρέπει να διασώσει το ελληνικό λιμενικό για να δράσει η ΕΕ αποτελεσματικά;

0ΜειμαρΤην άμεση αλλαγή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για το μεταναστευτικό, ώστε «όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί χωρίς διακρίσεις», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

COP27: Η διάσκεψη για το Κλίμα ολοκληρώθηκε με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

0κλιμ2Έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες οδήγησαν στην παράταση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η COP27 ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα αφού υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη τελική ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά την παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά 120 ημέρες παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

0Dry bulkΟ υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράταση κατά 120 ημέρες της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Πράσινα» καύσιμα στην Ιορδανία

0MaerskLineΆλλο ένα MOU, αυτή την φορά με την Ιορδανία, υπέγραψε η MAERSK με στόχο την παραγωγή πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων.

Ανοίγει ο «επισιτιστικός» διάδρομος στην Μ. Θάλασσα- Επέστρεψε η Μόσχα στη συμφωνία

0Dry bulkΧωρίς προβλήματα, μέχρι νεοτέρας, αναμένεται να λειτουργήσει ο θαλάσσιος «επισιτιστικός» διάδρομος στην Μ. Θάλασσα ύστερα από την «επιστροφή» της Ρωσίας στην συμφωνία για την δια θαλάσσης εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Σι Τζινπίνγκ : «Τολμήστε να αγωνιστείτε για τη νίκη»

0ΣιΤο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε σήμερα στο Πεκίνο το εικοστό συνέδριό του, στο οποίο αναμενόταν να επισφραγιστεί η στέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους και να πάρει μορφή το πολιτικό μέλλον της χώρας την προσεχή πενταετία.

Βρετανία: Έως τις 28 Οκτωβρίου ο ορισμός του ή της διαδόχου της Λιζ Τρας

0Βρεταν2Ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα οριστεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Μόνο το 7%...

rupoi ploion6Άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι επισημάνσεις της μελέτης- ανάλυσης “Transport Benchmark” της World Benchmarking Alliance (WBA) η οποία εστίασε στο επίκαιρο και «καυτό» για τις μεταφορές και δη τις θαλάσσιες, θέμα των καυσίμων επισημαίνοντας τα κενά σε ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών στην ανάπτυξη και κλιμάκωση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων αντί των ορυκτών καυσίμων.

Συνεχίζει να αρνείται η Τουρκία τον έλεγχο πλοίων της για τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καταγγέλει η ΕΕ

0EuTurkΗ Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matilde A την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της ‘Ειρήνης’ να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A. Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η ‘Ειρήνη’ δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».

Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

«Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κοινή έκκληση από το ευρωπαικό εμπόριο για επείγουσα στήριξη

0ΕΒΕΠ77Μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πειραιά, η EuroCommerce απηύθυνε κοινή έκκληση επείγουσας δράσης για τη στήριξη του λιανικού και χονδρικού εμπορίου στη τρέχουσα σοβαρή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

ΗΠΑ: «Έρχεται» η μεγάλη απεργία των τραίνων

0RAILFREIGHT3Με το «βλέμμα» στραμμένο στις ΗΠΑ βρίσκεται η παγκόσμια εφοδιαστική καθώς στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να λήξει το καθεστώς "status quo", το οποίο έχει επέλθει , μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Brotherhood of Maintenance of Way Employes Division (BMWED) και του National Carriers’ Conference Committee (NCCC) για την ΣΣΕ των σιδηροδρόμων.

Λίβανος και Ισραήλ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

oil 00Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ και ο Λίβανος φαίνεται σήμερα να βρίσκονται κοντά σε μια «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα

0ΠούτινΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τα έγγραφα για την ενσωμάτωση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία στη διάρκεια μιας τελετής στο Κρεμλίνο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter