Τρι05112021

Last updateΤρι, 11 Μαϊ 2021 5pm

Υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους στις θαλάσσιες μεταφορές - Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες

0self test 1

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων οι εργαζόμενοι στις θαλάσσιες μεταφορές. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα ανέφερε ότι τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες: Λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, Εστίαση, Μεταφορές, Υπηρεσίες καθαρισμού, Κουρεία, Κομμωτήρια, Κέντρα αισθητικής και Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών. Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ.Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests. Η παράβαση της διαδικασία επισύρει πρόστιμα για εργοδότες και εργαζόμενους.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Κωστή Χατζηδάκη, γνωστοποίησε ότι εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter