Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το ΝΕΕ για την Ημέρα της Γης

0ΝΕΕ6

Με αφορμή την Ημέρα της Γης και με δεδομένο πως το 71% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από το υδάτινο στοιχείο, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΝΕΕ) με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας στη Γη.
Πιο συγκεκριμένα, η χλωρίδα και η πανίδα των θαλασσών, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάλαινες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αποθηκεύουν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα τους. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι αποθηκεύονται περίπου 33 τόνοι CO₂ κατά μέσο όρο, ανά μεγάλη φάλαινα. Μάλιστα, όταν οι φάλαινες πεθάνουν, το διοξείδιο που έχουν συσσωρεύσει δεν απελευθερώνεται, αλλά καταλήγει στο βυθό της θάλασσας μαζί με το κήτος, σε μια διαδικασία που ονομάζεται «whale fall».
Δυστυχώς, έπειτα από δεκαετίες βιομηχανοποιημένης φαλαινοθηρίας και παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, ο συνολικός πληθυσμός φαλαινών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών, έχει συρρικνωθεί δραστικά, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία του ΝΕΕ, η Υδρογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης εκδίδει, από τον Φεβρουάριο 2021, αγγελίες που ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους για την ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών και τους εφιστά την προσοχή για τον εντοπισμό και την αποφυγή σύγκρουσης με τους γίγαντες των ελληνικών θαλασσών. Η ενημερωτική αυτή δράση έχει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Πρωτοβουλίες για την προστασία των φαλαινών έχουν επίσης υιοθετηθεί και από άλλους ναυτιλιακούς (και μη) φορείς και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της οικειοθελούς, εποχικής μείωσης ταχύτητας των πλοίων που πλέουν πλησίον του Στενού του Cabot στον Καναδά, για την προστασία των φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού.
Η αύξηση του πληθυσμού των φαλαινών, αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter