Τετ05012024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μείωση κατά 77% των εκπομπών SOx «βλέπει» ο ΙΜΟ

Shipping emissions general 12

Μείωση κατά 77% των συνολικών εκπομπών οξειδίου του θείου από τα πλοία από την έναρξη ισχύος των κανονισμών «IMO 2020» τον Ιανουάριο του 2020, ανέφερε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO).Η μείωση ισοδυναμεί με 8,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους οξειδίων του θείου. Το sulphur cap του 2020 περιόρισε τη χρήση θείου στο μαζούτ που χρησιμοποιείται σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια εκτός καθορισμένων περιοχών ελέγχου εκπομπών σε 0,50 τοις εκατό m/m κάτω από το όριο του 3,50 τοις εκατό m/m.
Η πλειοψηφία των πλοίων παγκοσμίως μεταπήδησε από τη χρήση βαρέος μαζούτ στη χρήση μαζούτ πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO.) Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για νέα μείγματα μαζούτ, που παράγονται από διυλιστήρια για να καλύψουν το νέο όριο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΜΟ και τα πρότυπα ISO.
Τα τελευταία δύο χρόνια, για να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό, τα πλοία έχουν επίσης κάψει εναλλακτικά καύσιμα όπως LNG και μεθανόλη. Τα πλοία που συνέχιζαν να χρησιμοποιούν βαρύ μαζούτ εξόπλισαν τα πλοία τους με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers).
Μέχρι το 2020 και μέχρι σήμερα το 2021, ο ΙΜΟ δεν έχει λάβει αναφορές για ζητήματα ασφάλειας που συνδέονται με το VLSFO. Το 2022, η MEPC 78 συμφώνησε να ορίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα ως περιοχή ελέγχου εκπομπών, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία θα πρέπει – από το 2025 – να συμμορφώνονται με αυστηρότερους ελέγχους στις εκπομπές οξειδίων του θείου.
Μιλώντας πρόσφατα στα επίσημα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης SMM στο Αμβούργο, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim, , τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναθεωρηθεί και να ενισχυθεί η στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών δεν θα εμβαθύνει περαιτέρω. Ο Lim σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση αξιοποιείται για να υποστηρίξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ναυτιλίας, καθώς ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών λειτουργιών για πολλούς στον τομέα της ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter