Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε νέα φάση η LAURELIN

0Λορελιν

Στους αντιδραστήρες που θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς για την μετατροπή του CO2 σε «ανανεώσιμη» μεθανόλη εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον του προγράμματος LAURELIN που περνάει σε νέα φάση. Τον τελευταίο χρόνο, δέκα ευρωπαϊκοί και ιαπωνικοί ερευνητικοί οργανισμοί εμπειρογνωμόνων συνεργάζονται στο έργο για την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών μετατροπής του CO2 σε ανανεώσιμη μεθανόλη.
Υπεύθυνος για περισσότερο από το 25 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, ο τομέας των μεταφορών χρειάζεται επειγόντως νέα εναλλακτικά ανανεώσιμα καύσιμα απαλλαγμένα από ανθρακούχες εκπομπές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το προγράμματος LAURELIN, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, εργάζεται για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της παραγωγής πράσινης μεθανόλης από υδρογόνωση CO2 όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και το κόστος παραγωγής.
Αλλά η υδρογόνωση του CO2 σε μεθανόλη έχει ισχυρούς περιορισμούς που σχετίζονται με τη διαδικασία, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος παραγωγής. Το CO2 είναι γενικά μη ενεργό και η υδρογόνωση είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση καταλύτη, μιας ουσίας που προστίθεται για την επιτάχυνση της χημικής αντίδρασης του H2 με το CO2. Ως εκ τούτου, η ομάδα της LAURELIN αναπτύσσει νέα συστήματα καταλυτών προσαρμοσμένα σε προηγμένες τεχνολογίες αντιδραστήρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας της σύνθεσης μεθανόλης από CO2 και επομένως του κόστους της.
Με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και ΜΜΕ από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το LAURELIN είναι ένα έργο διάρκειας 48 μηνών που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ιαπωνικό Science and Technology Agency (JST).

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter