Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ολοκληρώθηκε η Εκστρατεία HELMEPA - Lloyd’s Register Foundation στη Σπάρτη

helmepa lloyds

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σπάρτη οι δράσεις της 3ετούς «Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες», που υλοποιεί η HELMEPA σε 14 πόλεις της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF)*. Η εκστρατεία στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας/Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, από 25 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου. Την Έκθεση επισκέφθηκαν συνολικά 876 μαθητές και 69 εκπαιδευτικοί από 12 Δημοτικά Σχολεία και 4 Γυμνάσια της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακωνίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί η HELMEPA σε κάθε περιοχή σχετικά με την περιβαλλοντική ενημέρωση, προκύπτει ότι οι μαθητές είναι σε μεγάλο βαθμό ευαισθητοποιημένοι, λαμβάνουν μέρος σε περιβαλλοντικές δράσεις και το 93% αυτών συμμετέχει στην ανακύκλωση υλικών.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 μαθητές Γυμνασίου αντιλαμβάνονται ως καθήκον τους την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θεωρούν αρμόδιους μόνο την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές. 1 στους 2 μαθητές Γυμνασίου εντυπωσιάστηκε από την ενότητα της Έκθεσης «Ο θαλάσσιος κόσμος», όπου αναλύεται η σημασία της θάλασσας για τον άνθρωπο και τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, ενώ το 58% των μαθητών Δημοτικού θα ήθελαν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σχετικό με τη θάλασσα.

Τέλος, τα κύρια θέματα που προβλημάτισαν τους μαθητές ήταν η ρύπανση των θαλασσών από τα σκουπίδια, οι μεγάλοι χρόνοι διάλυσής τους και ο θάνατος ή παγίδευση ζώων μέσα σε αυτά, καθώς και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Η Εκστρατεία έκλεισε με εθελοντικό καθαρισμό στις όχθες του ποταμού Ευρώτα με τη συμμετοχή 45 μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και των εκπαιδευτικών τους. Οι μικροί εθελοντές μάζεψαν με ζήλο τα απορρίμματα που βρήκαν και τα κατέγραψαν στα ειδικά Δελτία Καταγραφής που τους διέθεσε η HELMEPA.

Η HELMEPA ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για τη φιλοξενία της Έκθεσης και τη συνεργασία της στην εκτέλεση της Εκστρατείας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τη συνδρομή τους στον προγραμματισμό των δράσεων, καθώς και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που «αγκάλιασαν» τα μηνύματα της Εκστρατείας για ένα καθαρότερο θαλάσσιο περιβάλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter