Τετ06262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ροκάνισαν» τα έσοδα της διώρυγας του Σουέζ οι… Χούθι

0Suez

Οι επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των διελεύσεων από την Διώρυγα του Σουέζ που βλέπει τα έσοδά της να κατρακυλούν. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 64,3% σε περίπου 337,8 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 648 εκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν τον Μάιο του 2023. Ο αριθμός των πλοίων που διήλθαν από τη διώρυγα τον Μάιο μειώθηκε επίσης σε 1.111, αριθμός χαμηλότερος από τα 2.396 πλοία που διέσχισαν κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης κυκλοφορίας πλοίων, ο όγκος φορτίου που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 68,5% τον περασμένο μήνα σε περίπου 44,9 εκατομμύρια τόνους. Τον Μάιο του 2023, η συνολική χωρητικότητα φορτίου ήταν 142,9 εκατομμύρια τόνοι.

Εκπτώσεις στα τέλη διέλευσης

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της διώρυγας, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) την περασμένη εβδομάδα επέκτεινε τις εκπτώσεις τελών για μια σειρά πλοίων σε επιλεγμένες συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων. Αρχικά, η SCA είχε εισαγάγει τις μειώσεις τελών τον Ιανουάριο, με ορισμένες εκπτώσεις έως και 75% για δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων και πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου σε ταξίδια μεταξύ Αμερικής και Ασίας.
Η νέα επέκταση των εκπτωτικών χρεώσεων θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους, καλύπτοντας 12 κατηγορίες πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επιπλέον, τα σκάφη αναψυχής θα δικαιούνται επίσης μια ειδικής έκπτωσης, καθώς η SCA κινείται για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτό θα οδηγήσει στην εισαγωγή μείωσης κατά 50% στα τέλη διέλευσης για σκάφη κάτω των 300 τόνων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και θα συμπέσει με την έκτη έκδοση του Egypt International Yacht Show.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter