Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ερυθρά Θάλασσα: Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες καλωσορίζουν την έναρξη της επιχείρησης ASPIDES

ECSA 0034

Μετά τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας, το Συμβούλιο της ΕΕ εγκαινίασε επίσημα σήμερα την αμυντική επιχείρηση της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιχείρηση ASPIDES, που ξεκίνησε σήμερα, έχει αμυντική εντολή και θα συνοδεύει και θα προστατεύει τα εμπορικά πλοία στην περιοχή από πιθανές επιθέσεις στη θάλασσα.

«Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν θερμά τη σημερινή ανακοίνωση, η οποία ξεκίνησε επίσημα τη νέα ευρωπαϊκή επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κλιμακούμενη κατάσταση στην περιοχή θέτει τους ναυτικούς μας σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση και επηρεάζει όλο και περισσότερο την αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης και τη συνολική οικονομική ασφάλεια. Η ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή μέσω της ανάπτυξης της επιχείρησης ASPIDES είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας για την εμπορική ναυτιλία και θα συμβάλει στη διατήρηση της ασφάλειας των ναυτικών μας. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε όλες τις συντονισμένες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών, που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί βασική οδό για το ευρωπαϊκό εμπόριο και τη διεθνή συνδεσιμότητα της ΕΕ. Η προστασία των βασικών θαλάσσιων οδών και η διεθνής αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ενέργειας, των τροφίμων και της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης.

Η επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES θα δραστηριοποιείται κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στα στενά Baab al-Mandab και στα στενά του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Διοικητής Επιχειρήσεων θα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και Διοικητής Δυνάμεων ο Υποναύαρχος Stefano Costantino. Το αρχηγείο της επιχείρησης θα εδρεύει στη Λάρισα. Η επιχείρηση ASPIDES θα συντονίζεται στενά με την EUNAVFOR ATALANTA για να συμβάλει στην ασφάλεια στη θάλασσα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα με ομοϊδεάτες εταίρους που συμβάλλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή επιχειρήσεών της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter