Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αζερμπαϊτζάν «βλέπουν» οι Έλληνες εφοπλιστές

LNG 7

Ένα νέο προσοδοφόρο πεδίο δράσης βλέπουν στο πρόσωπο του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ οι έλληνες εφοπλιστές, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο αγωγός TAP, για να μεταφέρουν μέσω πλοίων το φυσικό αέριο της Κασπίας στις διεθνείς αγορές.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία 27 έλληνες επιχειρηματίες και μάνατζερ τραπεζών και φορέων του Δημοσίου, με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Παρόντες στην επιχειρηματική συνάντηση ήταν τρεις γνωστοί εφοπλιστές οι Θανάσης Λασκαρίδης (Laskaridis Shipping), Γιάννος Λιβέρης (Ocean Rig) και Γιώργος Προκοπίου (Dynacom), καθώς επίσης ο Νίκος Στασινόπουλος του ομίλου Βιοχάλκο, ο Γ. Μπακούρης της Σωληνουργεία Κορίνθου (θυγατρική της Βιοχάλκο), ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, ο Γιώργος Μυλωνάς της Αλουμύλ, ο Ευ. Βασιλάκης της Aegean Airlines, κ.ά.

Οι τρεις εφοπλιστές πρωταγωνιστούν σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, αυτόν της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω των LNG carriers, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια οι νέες παραγγελίες πλοίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα νοτιοκορεάτικα και ιαπωνικά ναυπηγεία.

«Τα ελληνικά πλοία μπορούν εύκολα να μεταφέρουν σε χώρες της Ασίας το αζέρικο αέριο που θα φτάσει στην Ελλάδα μέσω του TAP. Αρκεί μόνο δημιουργηθεί επί ελληνικού εδάφους μια εγκατάσταση για τη μετατροπή του σε υγροποιημένο», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Αλίγιεφ ο κ. Προκοπίου.

Διεθνείς έρευνες δείχνουν πως οι ασιατικές χώρες θα χρειαστούν επιπλέον εκατ. τόνους LNG τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καλύψουν το ενεργειακό τους ισοζύγιο. Παράλληλα, το καύσιμο LNG αναμένεται να κερδίσει περαιτέρω μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Η ανάγκη είναι άμεση, η ζήτηση τεράστια, οι μεταφορικές δυνατότητες των επίγειων δικτύων αγωγών και του παγκόσμιου στόλου περιορισμένες, γι' αυτό και οι εφοπλιστές θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter