Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τρίτο ειδικό πλοίο μεταφοράς CO2 παράγγειλε η Northern Lights

0CO2

Η Northern Lights, μια εμπορική εταιρεία μεταφοράς και αποθήκευσης άνθρακα που ξεκίνησε σε συνεργασία μεταξύ της Equinor, της Shell και της Total Energies, παρήγγειλε το τρίτο ειδικό πλοίο μεταφοράς CO2, ενώ η κατασκευή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στα δύο πρώτα πλοία της εταιρείας.


Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την παροχή υπηρεσιών σε βιομηχανικούς εκπομπούς άνθρακα στη Νορβηγία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Northern Lights αναμένει να είναι η πρώτη εταιρεία που θα προσφέρει εμπορικές υπηρεσίες που θα μεταφέρουν δεσμευμένο CO2 από τις τοποθεσίες των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων δέσμευσης άνθρακα Norcem Brevik και Hafslund Oslo Celsio. Το υγροποιημένο CO2 θα μεταφερθεί στον χερσαίο τερματικό σταθμό παραλαβής της εταιρείας στο Øygarden, στη δυτική Νορβηγία. Χρησιμοποιώντας αγωγούς, το CO2 θα μεταφερθεί σε μόνιμη αποθήκευση σε δεξαμενή περισσότερο από ενάμισι μίλι κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Northern Lights gnvstopo;ihse ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024. Πριν από περίπου τρεις μήνες, ανακοίνωσe ότι και οι 12 δεξαμενές αποθήκευσης CO2 είχαν εγκατασταθεί με επιτυχία στην εγκατάσταση Øygarden. Οι δεξαμενές έχουν ύψος πάνω από 100 πόδια και έχουν χωρητικότητα αποθήκευσης σχεδόν 700 τόνων CO2 η καθεμία.
Οι εργασίες των δύο πρώτων ειδικά κατασκευασμένων πλοίων μεταφοράς CO2 ξεκίνησαν στο ναυπηγείο Dalian Shipbuilding Offshore Co. στο Dalian της Κίνας τον Νοέμβριο του 2022 και η συναρμολόγηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 με τις εργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκτός από τη μοναδική ικανότητά τους να μεταφέρουν CO2, τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με καύσιμο ΥΦΑ και θα έχουν ρότορα για πρόωση με αιολική υποβοήθηση. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης ένα σύστημα λίπανσης αέρα κατά μήκος του κύτους για αυξημένη απόδοση καυσίμου.
Η "K" Line LNG Shipping (UK) Ltd., θυγατρική της ιαπωνικής Kawasaki Kisen Kaisha, Ltd. ("K" Line) με έδρα το Λονδίνο, συμφώνησε να λειτουργήσει τα πλοία για το Northern Lights. Τα πλοία ταξινομούνται από τον DNV και θα είναι νηολογημένα στη Νορβηγία και θα πλέουν υπό νορβηγική σημαία με κυρίως νορβηγικό προσωπικό επί του πλοίου. Τα δύο πρώτα πλοία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2024.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter