Τετ05012024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού: Κίνδυνο μετατόπισης στην Ασία «βλέπει» γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ

0nafpigeia

Το «ορατό ενδεχόμενο» η Ασία εκτός από ναυπηγική δύναμη να εξελιχθεί και σε κυρίαρχο της παραγωγής ναυτιλιακού και παράκτιου εξοπλισμού «βλέπει» γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ.
Ειδικότερα στις 14 Δεκεμβρίου, η σύνοδος ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) ενέκρινε γνωμοδότηση βάση της οποίας ζητείται μια βιομηχανική στρατηγική για τη ναυτιλιακό τεχνολογικό τομέα. Στην έκθεση επισημαίνεται η αναγκαιότητα περιφρούρησης της στρατηγικής της αυτονομίας τονίζοντας ότι η στρατηγική διάσταση των ναυπηγείων και των κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί και πρέπει να μεταφραστεί σε μια αποτελεσματική θαλάσσια βιομηχανική στρατηγική. Η έκθεση «βλέπει» «ορατό ενδεχόμενο» η Ασία εκτός από ναυπηγική δύναμη να εξελιχθεί και σε κυρίαρχο της παραγωγής ναυτιλιακού και όχι μόνο εξοπλισμού.
Οι εξελίξεις αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τις στρατηγικές και τις θεμελιώδεις αρχές της υπέρ νέων, όπως η «στρατηγική αυτονομία», οι «βιομηχανικές συμμαχίες» και η «ανθεκτικότητα».
Όπως επεσήμανε ο Christophe Tytgat, γενικός γραμματέας της SEA Europe και συν-εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ «εάν η ΕΕ δεν αναλάβει επείγουσα δράση και δεν υλοποιήσει και εφαρμόσει γρήγορα μια ειδική θαλάσσια βιομηχανική στρατηγική, η ΕΕ ενδέχεται να εξαρτηθεί πλήρως από την Ασία για τα πλοία της και τις κατασκευές ναυτιλιακού και υπεράκτιου εξοπλισμού. Αυτό δεν θα ήταν μόνο πραγματική ντροπή αλλά και ένα σημαντικό πολιτικό λάθος», σημειώνοντας ότι χωρίς καμία αιτιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνόησε τη συμβουλή της ΕΟΚΕ επι του θέματος από 2018.

*φωτό αρχείου

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter