Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Boxships: Ανάπτυξη στόλων και συνεργασίες στον ορίζοντα

maersk-conatiner-2

Αποτύπωμα της δυναμικής ανάπτυξης των στόλων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εμφανίζει έρευνα μεγάλου μελετητικού οίκου που ενασχολείται και με τα ναυτιλιακά γεγονός που επιβεβαιώνει αφ ενός την ανάπτυξη του τομέα και αφ εταίρου εικάζει ότι αυτή η ανάπτυξη εδράζει στην ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το αποτύπωμα αναφέρονται στην τελευταία πενταετία. Δηλαδή την χρονική περίοδο που εξελίχθηκαν ναυπηγικά προγράμματα χάρη στα οποία έκαναν την εμφάνισή τους τα μεγάλα σε μεταφορική ικανότητα (TEU's)πλοία.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκαν οι συνθήκες που τελικά οδήγησαν σε συνεργασίες και εσχάτως σε «συμμαχίες» μία εκ των οποίων ως γνωστόν αναδιαμορφώθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παρουσιάζοντας μία νέα δομή και συλλογιστική η οποία δύσκολα θα δώσει λαβή στις διεθνώς αρμόδιες αρχές να αντιτάξουν επιχειρήματα ανάλογα με εκείνα που αντέταξαν οι Κινεζικές αρχές στην περίπτωση της Ρ3.

Το άλλο άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι οι συμμαχίες ή οι συνασπισμοί δυνάμεων δημιουργούν μία μορφή «συγκέντρωσης» στις γραμμές κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε και ένα «φοβικό στοιχείο» του παγκόσμιου εμπορίου και για λόγους που είναι εύκολα κατανοητοί.

Άλλωστε στην περίπτωση της Ρ3 τέτοιας μορφής «φοβικά στοιχεία» είχαν δει το φώς της δημοσιότητας μέσα από αναλύσεις αλλά και τοποθετήσεις φορέων. Ωστόσο οι συνεργασίες και οι συμμαχίες είναι μία πραγματικότητα δύσκολα αναστρέψιμη για μία σειρά λόγους που ειδικοί αναλυτές έχουν φωτίσει επαρκώς.

Μόλις πρόσφατα πάντως ξεκίνησε στην Κίνα ένας νέος κύκλος προβληματισμού περί του τι θα σημάνει για τις Κινεζικών συμφερόντων εταιρίες ο ανταγωνισμός από την 2Μ και τις δυνατότητες «απάντησης» σε αυτής της μορφής τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι την 2Μ συνθέτουν οι δύο μεγαλύτερες (πρώτη- δεύτερη) στην παγκόσμια κατάταξη εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων οι οποίες στην εξεταζόμενη πενταετία ανέπτυξαν δυναμικά τους στόλους τους επενδύονται ιλιγγιώδη ποσά σε ναυπηγήσεις.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter