Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μώραλης για ΟΛΠ: Υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και όχι σε έναν, με ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη

OLP 6565

«Είμαστε υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και όχι σε έναν, με ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη. Ο Πειραιάς πρέπει να έχει έσοδα από το λιμάνι καθώς επιβαρύνεται από τη λειτουργία του». Τη μέθοδο των παραχωρήσεων προτείνει για την «επόμενη μέρα» της άρσης από την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του ΟΛΠ ο Δήμαρχος Πειραιά Ι. Μώραλης όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24.

Ειδικότερα ο κ. Μώραλης σημείωσε τα εξής:

''Συμφωνούμε με τις εξαγγελίες του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα, ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού όπως εξελισσόταν. Οφείλουμε να συζητήσουμε και να δούμε ποιά είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Είχαμε καταθέσει πρόταση, η οποία εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση, να αποκοπεί το μέτωπο του λιμανιού που αφορά στην κρουαζιέρα και στην ακτοπλοΐα και να γίνει ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο να ''τρέξει'' ο Δήμος Πειραιά.

Όλη η πόλη ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Επιμελητήρια, φορείς, Δήμος, όλοι οι συνδυασμοί. Υπήρχε μια κοινή άποψη ότι η λειτουργία του λιμανιού πρέπει να προχωρήσει διαφορετικά. Είμαστε υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και όχι σε έναν, με ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη. Ο Πειραιάς πρέπει να έχει έσοδα από το λιμάνι καθώς επιβαρύνεται από τη λειτουργία του. Θεωρώ πως χρειάζεται μια κοινή στρατηγική ανάπτυξης λιμανιού και πόλης. Μας χωρίζουν τα κάγκελα αλλά πρέπει να έχουμε μια κοινή πορεία ανάπτυξης''.

Όσον αφορά στο θέμα των θέσεων εργασίας τόνισε τα εξής:

''Το βασικό μας στοίχημα είναι η εργασία. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλη ανεργία. Αν επενδύσουν ιδιώτες στο λιμάνι, όχι απαραίτητα ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές, γίνουν παραχωρήσεις, αυξηθεί ο ανταγωνισμός με ένα κοινό πνεύμα ανάπτυξης πόλης και λιμανιού, θα δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας στην πόλη. Το σύνθημά μας προεκλογικά ήταν να κοιτάμε στη θάλασσα. Στηριζόμαστε στη ναυτιλία και στον τουρισμό. Αυτοί είναι οι δυο κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για την πόλη μας.

Ο Πειραιάς διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο, η ναυτιλία μεγαλουργεί και κάθε χρόνο έρχονται εκατομμύρια τουρίστες τους οποίους θέλουμε να κρατήσουμε στον Πειραιά''.
Αναφορικά με το Μικρολίμανο και την ανάπλασή του ανέφερε τα ακόλουθα: ''Το Μικρολίμανο μαραζώνει και για πολλά χρόνια δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο. Κάθε χρόνο φθάνουν εκατομμύρια επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια.

Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, να επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μικρολίμανο, αν φτιάξουμε τις παραλίες μας, τότε θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τον Πειραιά και τους κατοίκους του. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου ξεκινά, υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα μαγαζιά αλλά καταφέραμε και πήραμε ένα χρόνο παράταση για να πραγματοποιήσουμε αναπλάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το Μικρολίμανο επ΄ ωφελεία των επιχειρηματιών, των δημοτών και των επισκεπτών. Τα μαγαζιά θα έρθουν πιο πίσω, τα τραπεζάκια στο επάνω μέρος, θα γίνει ένας ήπιος πεζόδρομος έτσι ώστε ο κόσμος να κάνει βόλτα δίπλα στη θάλασσα και ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας.

Οι επιχειρηματίες συμφωνούν γιατί βλέπουν μια δημοτική Αρχή που έχει ένα δομημένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει πνεύμα ομοψυχίας αυτή την περίοδο στην πόλη. Είναι ένα έργο πνοής για τον Πειραιά. 'Δε λέμε απίθανα πράγματα αλλά υλοποιήσιμα. Όταν υπάρχει ανάπτυξη στο λιμάνι, αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά, αν αναβαθμίσουμε την επιχειρηματικότητα, βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό, όλα αυτά θα ομορφύνουν τον Πειραιά. Δεν είναι άπιαστο όνειρο. Ο πήχης ήταν χαμηλά, εμείς τον θέσαμε ψηλά. Επιθυμία μας να αποκτήσουν οι πειραιώτες όραμα και σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να το πετύχουμε. Σύντομα θα ενημερωθούν οι δημότες μας για το τι παραλάβαμε. Θα τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, θα πούμε τι παραλάβαμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Όταν αλλάζει μια διοίκηση πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός''.

Κληθείς να σχολιάσει τα της νέας κυβέρνησης είπε ότι: ''Η νέα κυβέρνηση δε μπορεί να κριθεί από το έργο αλλά από τα πρόσωπα. Δεν μου αρέσει να κρίνω τα πρόσωπα, θέλω να πιστεύω ότι για το καλό της χώρας θα συνθέσουν μια ομάδα με ομοιογένεια, με ένα πρόγραμμα που θα πάει μπροστά τη χώρα, να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, να πηγαίνει καλά η Ελλάδα''.

Επίσης όσον αφορά τα δημαρχιακά ανέφερε τα ακόλουθα:

''Ο Δήμος δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου και δεν είναι στον χαρακτήρα μου ούτε ήταν επιδίωξη μου να είμαι ο Δήμαρχος ορχήστρα. Επιθυμώ να συντονίζω μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, μελετών, προγραμμάτων, με άξιους συνεργάτες, με ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν για τον Πειραιά. Να αφήσουμε κάτι καλό για την πόλη μας οι εργαζόμενοι στο δήμο Πειραιά να αποκτήσουν μια άλλη φιλοσοφία, με τη συμμετοχή των δημοτών, με εθελοντισμό, με συνέργειες. Είναι έννοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία. Δεν έχω δεύτερες σκέψεις, δεν μετάνιωσα που έθεσα υποψηφιότητα στο Δήμο. Αν με ρωτούσατε πριν 18 μήνες αν θα έβαζα υποψηφιότητα για Δήμαρχος θα το απέκλεια.

Ωστόσο η επιθυμία πολλών να γίνει κάτι διαφορετικό στην πόλη και το ότι μαζί μου στρατεύθηκαν σημαντικοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν να δώσουν στον Πειραιά και να υποστηρίξουν και τη δική μου προσπάθεια, με έπεισε να διεκδικήσω το δήμο Πειραιά. Ένας Δήμος είναι μια μικρή κυβέρνηση, με αυτονομία, με μεγάλες ευθύνες, αρμοδιότητες και δυνατότητες. Μπορείς να παράγεις έργο το οποίο είναι πιο καθαρό στους δημότες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο μυαλό μου να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλω σε 5 χρόνια να μας ξαναψηφίσουν οι πειραιώτες''.

Τέλος ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στην συνέντευξη στους κ. Κόκκαλη και Μαρινάκη ενώ έκλεισε και με μία αναφορά στην οικογένειά του.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter