Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΙΜΟ: Νέες οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά πλαστικών σφαιριδίων στα πλοία

0plastic pellets

Ο ΙΜΟ προωθεί τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά πλαστικών σφαιριδίων που μεταφέρονται σε πλοία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον εάν απελευθερωθούν στη θάλασσα.


Σε συνεδρίαση από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο, η υποεπιτροπή του ΔΝΟ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρύπανσης (PPR 11) συμφώνησε σε σχέδια συστάσεων για τη θαλάσσια μεταφορά πλαστικών σφαιριδίων, μαζί με σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τον καθαρισμό των πλαστικών σφαιριδίων από τα πλοία.
Τα σχέδια συστάσεων για τη θαλάσσια μεταφορά πλαστικών σφαιριδίων σε εμπορευματοκιβώτια εμπορευμάτων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις:
-Τα πλαστικά σφαιρίδια πρέπει να συσκευάζονται σε συσκευασίες καλής ποιότητας, οι οποίες πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να αντέχουν τους κραδασμούς και τα φορτία που συνήθως συναντώνται κατά τη μεταφορά. Οι συσκευασίες πρέπει να κατασκευάζονται και να κλείνονται έτσι ώστε να αποφεύγεται κάθε απώλεια περιεχομένου που μπορεί να προκληθεί, υπό κανονικές συνθήκες μεταφοράς, από κραδασμούς ή δυνάμεις επιτάχυνσης.
-Οι πληροφορίες μεταφοράς θα πρέπει να προσδιορίζουν σαφώς τους εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν πλαστικά σφαιρίδια. Επιπλέον, ο αποστολέας θα πρέπει να συμπληρώνει τις πληροφορίες για το φορτίο με ειδικό αίτημα στοιβασίας που απαιτεί κατάλληλη στοιβασία.
-Τα εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν πλαστικά σφαιρίδια θα πρέπει να στοιβάζονται και να ασφαλίζονται κατάλληλα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον χωρίς να θίγεται η ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να στοιβάζονται κάτω από το κατάστρωμα, όπου είναι ευλόγως εφικτό, ή εσωτερικά σε προφυλαγμένους χώρους εκτεθειμένων καταστρωμάτων.
Αυτές οι συστάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη διαρροής σφαιριδίων, θα υποβληθούν για επείγουσα εξέταση και έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2024 (MEPC 81).
Σε περίπτωση διαρροής, το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τον καθαρισμό παρέχει πρακτική καθοδήγηση στις κυβερνητικές αρχές και σε άλλους φορείς για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών μεγάλης κλίμακας, καθώς και σχεδίων αντιμετώπισης μικρότερης κλίμακας. Οι κατευθυντήριες γραμμές καλύπτουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, την αντίδραση, την παρακολούθηση και ανάλυση μετά την πετρελαιοκηλίδα, καθώς και την παρέμβαση και την ανάκτηση κόστους. Αυτά θα ενημερωθούν καθώς ο κλάδος αποκτά περισσότερη εμπειρία με την εφαρμογή τους.
Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών καθαρισμού θα υποβληθεί στην MEPC 82 τον Οκτώβριο για εξέταση. Η υποεπιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν εγκαίρως τις κατευθυντήριες γραμμές, εν αναμονή της επίσημης έγκρισής τους.
Η υποεπιτροπή διεξήγαγε επίσης εκτενείς συζητήσεις σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις των υποχρεωτικών πράξεων του ΙΜΟ που σχετίζονται με τα πλαστικά σφαιρίδια και θα συνεχίσει τις συζητήσεις αυτές σε μελλοντικές συνόδους.
Τα πλαστικά σφαιρίδια είναι μικροί πλαστικοί κόκκοι που χρησιμοποιούνται ευρέως ως πρώτη ύλη στη δημιουργία πλαστικών προϊόντων. Οι διαρροές στον ωκεανό, που συνήθως μεταφέρονται με τον τόνο σε εμπορευματοκιβώτια εμπορευμάτων, μπορούν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή και να επηρεάσουν την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τις τουριστικές δραστηριότητες. Το πιο πρόσφατο σοβαρό περιστατικό συνέβη στα ανοικτά των ακτών της Γαλικίας στην Ισπανία, όταν εκατομμύρια σφαιρίδια ξεβράστηκαν στην ακτή μετά από τυχαία απελευθέρωση από πλοίο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter