Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αύξηση της γυναικείας παρουσίας στη λιμενική βιομηχανία καταγράφει ο ESPO

espo 000

Αύξηση της γυναικείας παρουσίας στη λιμενική βιομηχανία καταγράφει ο ESPO. Ειδικότερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο συνολικός αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών του ESPO αυξήθηκε. Το 2021, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τεχνικές επιτροπές, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 38,87% των επαγγελματιών του λιμανιού που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 3% σε σύγκριση με τους αριθμούς το 2020. Από τότε που η ESPO άρχισε να παρακολουθεί την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις εσωτερικές συνεδριάσεις της το 2018, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά.
Μια πιο προσεκτική εξέταση των αποτελεσμάτων των διαφόρων τεχνικών επιτροπών αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των επιτροπών ESPO έχει δει αύξηση του μεριδίου των γυναικών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις το 2021. Το Blue Growth Network αναφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα με το 64,71% των γυναικών να συμμετέχουν στις συναντήσεις του, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2020. Η Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Δίκτυο Λιμένων Κρουαζιέρας και Πορθμείων είχαν σχεδόν ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις συνεδριάσεις τους, μια σταθερή τάση και στις δύο επιτροπές σε σύγκριση με το 2020. Ακόμη και αν δούμε ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, 4 από τους 10 συμμετέχοντες στην Επιτροπή Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Λιμένων το 2021 ήταν γυναίκες. Δύο επιτροπές παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 12% περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Διατροπικής Επιτροπής, της Επιτροπής Εφοδιαστικής και Βιομηχανίας και της Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής (συνολικά 36% και 37%, αντίστοιχα). Το Ενεργειακό Δίκτυο, η Γενική Συνέλευση και η Εκτελεστική Επιτροπή συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο το ένα τρίτο των γυναικών στις συνεδριάσεις τους (34%, 33% και 31%, αντίστοιχα). Οι Επιτροπές Διευκόλυνσης του Εμπορίου, Τελωνείων και Ασφάλειας και Θαλάσσιων Υποθέσεων δείχνουν το χαμηλότερο ποσοστό γυναικών που παρευρέθηκαν το προηγούμενο έτος με 19%.
"Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι επίσης σε μια δύσκολη χρονιά όπου πολλοί επαγγελματίες του λιμανιού έπρεπε να εργαστούν από το σπίτι, συνδυάζοντας περισσότερο από ποτέ την εργασία με την οικογένεια, η γυναικεία συμμετοχή στις συναντήσεις ESPO έχει αυξηθεί. Αναφερόμενη στο φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, καλώ όλα τα λιμάνια της Ευρώπης να σπάσουν την προκατάληψη που εξακολουθεί να υπάρχει για την πρόσληψη γυναικών για ορισμένες λειτουργίες στο λιμάνι. Οι προσφορές εργασίας και τα προφίλ για θέσεις εργασίας στο λιμάνι πρέπει να προσελκύουν γυναίκες στο λιμάνι και να μην τις αποθαρρύνουν», σχολίασε η πρόεδρος του ESPO Annaleena Mäkilä.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter