Παρ05172024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Φρένο» και στις κρατήσεις για σιδηροδρομικά φορτία «έβαλε» η MAERSK

0MAERSK train

Την αναστολή κρατήσεων για σιδηροδρομικά φορτία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η MAERSK «χωρίς εξαίρεση» τόσο ανατολικά όσο και δυτικά που συνδέονται μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέχρι νεοτέρας. Της σχετική ανακοίνωσης είχε προηγηθεί άλλη για την αναστολή κρατήσεων για φορτία με προορισμό την Belarus εκτός εκείνων που αφορούν ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα αλλά και της διακοπής των αερομεταφερόμενων φορτίων από και προς Ρωσία.
Η κίνηση της MAERSK να διακόψει την ροή των σιδηροδρομικών φορτίων της μεταξύ Ασίας Ευρώπης σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα προκαλέσει ντόμινο καθώς και άλλες ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν επεκταθεί και στην διακίνηση φορτίων σιδηροδρομικώς αναμένεται να ακολουθήσουν.
Να σημειωθεί ότι οι διακινήσεις φορτίων σιδηροδρομικώς διαμέσου Ρωσίας – Ουκρανίας που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση τώρα , είχαν λάβει την ανιούσα και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, προ της σύρραξης γεγονός που είχε στρέψει τα βλέμματα της εφοδιαστικής στην τακτική της συνδυασμένης μεταφοράς με πρωταγωνιστή το τραίνο. Επισημαίνεται ότι και η Κίνα ευθείς εξ αρχής «σιγοντάριζε» την εν λόγω επιλογή διακίνησης φορτίων σιδηροδρομικώς ως εναλλακτικής στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές από του ξεσπάσματος της πανδημίας και εντεύθεν.
Είναι γνωστό ότι ο σιδηρόδρομος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ταχύτερος από τις θαλάσσιες μεταφορές και φθηνότερος από τις αεροπορικές μεταφορές, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για αποστολές μεγαλύτερων ή βαρύτερων αντικειμένων που χρειάζονται ταχεία παράδοση χωρίς μεταφορτώσεις ή άλλες διαδικασίες που είναι συνήθεις στις δια θαλάσσης μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων.
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλα λιμάνια της Ε.Ε. έχουν σπεύσει να επενδύσουν στον σιδηροδρομικό άξονα Κίνας- Ευρώπης ενώ έχουν γίνει μεγάλες δαπάνες και για την βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών μέσα στους λιμενικούς χώρους αλλά και στα in land ports όπου επίσης έχουν καταγραφεί μεγάλες επενδύσεις την τελευταία διετία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter